Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12245
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Diet and expression of estrogen alpha and progesterone receptors in the normal mammary gland
Δημιουργός/Συγγραφέας: Lagiou, Pagona
Samoli, Evangelia
Lagiou, Areti
Georgila, Christina
Zourna, Pantelina
Barbouni, Anastasia
Gkiokas, George
Vassilarou, Dorothy
Tsikkinis, Annivas
Sfikas, Constantinos
[EL] Σέκερης, Κωνσταντίνος Ε.[EN] Sekeris, Constantine E.semantics logo
Hsieh, Chung-Cheng
Adami, Hans-Olov
Trichopoulos, Dimitrios
Εκδότης: Springer
Τόπος έκδοσης: Dordrecht
Ημερομηνία: 2009-07
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0957-5243
DOI: 10.1007/s10552-008-9269-8
Περίληψη: It has been recently reported that expression of estrogen alpha (ER-alpha) and progesterone (PR) receptors in the normal mammary gland is inversely associated with breast cancer risk among postmenopausal women. We investigated whether dietary intakes are associated with the expression of ER-alpha and PR receptors in the apparently normal, as opposed to pathological, mammary tissue. In a study in Greece, we examined associations of dietary intakes with ER-alpha and PR expression in the adjacent-to-pathological apparently normal mammary tissue of 562 women with either breast cancer (267 women) or BBD (299 women). Diet was assessed through an extensive food frequency questionnaire and results were analyzed using multiple logistic regression. Monounsaturated (p = 0.03) and, to a lesser extent, polyunsaturated lipids (p = 0.08) were positively associated with ER-alpha expression. Cereals and starchy roots were inversely associated with ER-alpha (p = 0.01), whereas milk and dairy products were inversely associated with PR expression (p = 0.02). Ethanol intake was non-significantly inversely associated with ER-alpha expression (p = 0.07). Our findings suggest that the weak associations of diet with breast cancer risk could be explained, to some extent, by effects of diet on receptor expression in the normal mammary gland.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Cancer Causes & Control
Τόμος/Κεφάλαιο: 20
Τεύχος: 5
Σελίδες: 601-607
Θεματική Κατηγορία: [EL] Νεοπλάσματα. Όγκοι. Ογκολογία (περ. Καρκίνος, κακινογόνες ουσίες)[EN] Neoplasms. Tumors. Oncology (Incl.cancer, carcinogens)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Breast cancer
Estrogen receptor
Progesterone receptor
Mammary tissue
Public, Environmental & Occupational Health
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © SPRINGER
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.springerlink.com/openurl.asp?genre=journal&issn=0957-5243
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12245.pdf
  Restricted Access
156.63 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε