Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/4370
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Βιβλίο
Τίτλος: Προέλευση της ζωής: θεωρίες και πειραματικές προσεγγίσεις
Δημιουργός/Συγγραφέας: [EL] Κυριακίδης, Δ.Α.[EN] Kyriakidis, D.A.semantics logo
Μπαμπατσίκος, Χρήστος Β.
Εκδότης: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, 2006
Ημερομηνία: 2006
Γλώσσα: Ελληνικά
ISBN: ISBN: 960-7998-36-7
Περίληψη: Τα ερωτήματα που πηγάζουν σχετικά με την προέλευση της ζωής είναι πάρα πολλά. Ποιες ήταν οι συνθήκες της πρωταρχικής Γns; Ποιο ήταν το πρώτο γενετικό υλικό; Ποια ήταν τα πρώτα μόρια και ποια τα βιοχημικά μονοπάτια που οδήγησαν στον πρώτο αυτο-αντιγραφόμενο οργανισμό; Πώς προέκυψαν οι τρεις επικρατεί των κυττάρων; Η ζωή θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια σειρά κλιμακούμενων χημικών αντιδράσεων. Προβιοτικά υλικά για τη ζωή θα μπορούσαν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της γης ή να έρθουν από το διάστημα μετά από τις συγκρούσει με μετεωρίτες και κομήτες. Αν και πολλά από τα στοιχεία της προέλευσης της ζωής δεν υπάρχουν πια, ξέρουμε ότι η ιστορία της ζωής στη Γη άρχισε τουλάχιστον πριν από περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Στην παρούσα έκδοση γίνεται προσπάθεια να δοθούν απαντήσει όσο το δυνατόν πιο απλά γίνεται, κινδυνεύοντας φυσικά να μην ικανοποιηθούν αυτοί που με βαθύ στοχασμό θα ζητήσουν καθαρά επιστημονικές αποδείξεις.
Στο παρόν βιβλίο γίνεται μόνο μια απλή αναφορά στη Μεγάλη Έκρηξη και στη γένεση των χημικών στοιχείων που ενδιαφέρουν τη ζωή. Αυτό που κυρίως εξετάζεται είναι η χημική/βιοχημική πλευρά της προέλευσης της ζωής. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τα κεφάλαια 1-3 όπου αναφέρονται το πώς δημιουργήθηκε η Γη και ποιες ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτήν όταν πρωτοεμφανίστηκε η ζωή. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τα κεφάλαια 4-7 όπου αναφέρεται η αρχή της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της προέλευσης της ζωής και κατά συνέπεια των μορίων που αποτελούν τη ζωή. Η τρίτη ενότητα, τα κεφάλαια 8-16, αφορά 14 Προέλευση της ζωής και το κύριο θέμα του βιβλίου αυτού : την ανάπτυξη των υπαρχουσών θεωριών για τον τρόπο με τον οποίο σχηματίσθηκαν οι πρώτες μορφές ζωής και τα αντίστοιχα πειράματα που τις στηρίζουν. Τέλος, στην τέταρτη ενότητα, που περιλαμβάνει τα κεφάλαια 17-22, περιγράφεται η περαιτέρω εξέλιξη του κυττάρου, καθώς και άλλα θέματα, όπως η αναζήτηση εξωγήινης ζωής και κάποιες άλλες τάσεις και σκέψεις για την έρευνα στον τομέα της προέλευσης της ζωής. Τα παραρτήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν η πέμπτη ενότητα του βιβλίου καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του.
Σελίδες: 467
Θεματική Κατηγορία: [EL] Βιολογία (Γενικά)[EN] Biology (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Ζωή
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)│©National Hellenic Research Foundation
Σημειώσεις: Έχει σχέση με το τεκμήριο: "Επιστήμης κοινωνία: ειδικές μορφωτικές εκδηλώσεις, 2006"
467 σ.: εικ.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μορφωτικές Εκδηλώσεις

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
M01.046.0.pdf142.29 MBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηccbyncndThumbnail
Δείτε/ανοίξτε