Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/7318
Εξειδίκευση τύπου : | Ανακοίνωση σε συνέδριο |
Τίτλος: | Free radicals in virgin olive oil: a spin trapping EPR study |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Avramiotis, S. Georgalaki, M. [EL] Καζιάνης, Κ.Τ.[EN] Cazianis, C.T. [EL] Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γ.[EN] Sotiroudis, Theodore G. [EL] Ξενάκης, Αριστοτέλης[EN] Xenakis, Aristotelis |
Εκδότης: | Lipidforum |
Ημερομηνία: | 1997 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
Περίληψη: | The spin trap 5.5-dimethyl-1-pyrroline-N-oxide (DMPO) has been used as a probe for monitoring the oxidation properties of virgin olive oil and the detection of free radicals produced in the oil during storage. When DMPO is added in an olive oil sample (or in oxidised triolein) a 12-line Electron Paramagnetic Resonance (EPR) signal is recorded suggesting the trapping of alkoxyl radicals In presence of ethanol the formation of hydroxyl radicals is also detected. The 12-line spectrum changes gradually with time and after several days is transformed to a 3-line spectrum. Filtration of the olive oil increases the formation of DMPO spin adducts. A putative mechanism for the generation of the recorded spin adducts is discussed. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Proceedings Supplement of the 19th Nordic Lipid Symposium, Ronneby, Sweden June, 1997 |
Σελίδες: | 61-64 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Βιολογία (Γενικά)[EN] Biology (General) |
Λέξεις-Κλειδιά: | Olive oil |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © Lipidforum |
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): | http://www.lipidforum.org/past.htm |
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: | Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) (έως 2012) |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο
|