Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12630
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Monitoring olive oil oxidation under thermal and UV stress through synchronous fluorescence spectroscopy and classical assays
Δημιουργός/Συγγραφέας: Poulli, Konstantina I.
[EL] Μούσδης, Γεώργιος Α.[EN] Mousdis, George A.semantics logo
Georgiou, Constantinos A.
Εκδότης: Elsevier BV
Τόπος έκδοσης: OXFORD
Ημερομηνία: 2009-12-01
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0308-8146
DOI: 10.1016/j.foodchem.2009.04.024
Περίληψη: Synchronous fluorescence (SyF) spectra combined with principal component analysis (PCA) is proven to be a useful tool for monitoring olive oil deterioration under UV irradiation at 80 degrees C. Spectra acquired in the range 300-500 nm during 12 h accelerated oxidation stress using a surface per volume ratio of 0.95 cm(2) ml(-1) reveal five different classes after PCA. Parallel monitoring of lipid oxidation parameters peroxide value (PV), anisidine value (AV) shows that after 12 h, TOTOX value increases 10-fold, 19-fold and almost 38-fold for extra virgin olive, olive and olive-pomace oil, respectively. Linear correlations between parameter values versus exposure time were observed during extra virgin olive oil deterioration under UV at different temperatures: ambient (similar to 20 degrees C), 40, 60 and 80 degrees C. The rate of increase was found to be 6.3, 18.7, 37 and 56 TOTOX h(-1). 2.8. 8.3. 16.5 and 25.6 meq peroxides kg(-1) h(-1) and 0.84, 2.0. 3.6 and 4.9 AV h(-1), respectively. The rates of parameter change increase linearly with temperature, the slopes being 0.84 +/- 0.06 TOTOX h(-1) degrees C(-1), 0.38 +/- 0.03 meq peroxides kg(-1) h(-1) degrees C(-1) and 0.07 +/- 0.003 AV h(-1) degrees C(-1).
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Food Chemistry
Τόμος/Κεφάλαιο: 117
Τεύχος: 3
Σελίδες: 499-503
Θεματική Κατηγορία: [EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General)semantics logo
[EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General)semantics logo
[EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Olive oil
UV
Thermal stability
Stress
Synchronous fluorescence spectroscopy
Chemistry, Applied
Nutrition & Dietetics
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2009 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.elsevier.com/locate/foodchem
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12630.pdf
  Restricted Access
378.23 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε