Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/12630
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Monitoring olive oil oxidation under thermal and UV stress through synchronous fluorescence spectroscopy and classical assays |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Poulli, Konstantina I. [EL] Μούσδης, Γεώργιος Α.[EN] Mousdis, George A. Georgiou, Constantinos A. |
Εκδότης: | Elsevier BV |
Τόπος έκδοσης: | OXFORD |
Ημερομηνία: | 2009-12-01 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 0308-8146 |
DOI: | 10.1016/j.foodchem.2009.04.024 |
Περίληψη: | Synchronous fluorescence (SyF) spectra combined with principal component analysis (PCA) is proven to be a useful tool for monitoring olive oil deterioration under UV irradiation at 80 degrees C. Spectra acquired in the range 300-500 nm during 12 h accelerated oxidation stress using a surface per volume ratio of 0.95 cm(2) ml(-1) reveal five different classes after PCA. Parallel monitoring of lipid oxidation parameters peroxide value (PV), anisidine value (AV) shows that after 12 h, TOTOX value increases 10-fold, 19-fold and almost 38-fold for extra virgin olive, olive and olive-pomace oil, respectively. Linear correlations between parameter values versus exposure time were observed during extra virgin olive oil deterioration under UV at different temperatures: ambient (similar to 20 degrees C), 40, 60 and 80 degrees C. The rate of increase was found to be 6.3, 18.7, 37 and 56 TOTOX h(-1). 2.8. 8.3. 16.5 and 25.6 meq peroxides kg(-1) h(-1) and 0.84, 2.0. 3.6 and 4.9 AV h(-1), respectively. The rates of parameter change increase linearly with temperature, the slopes being 0.84 +/- 0.06 TOTOX h(-1) degrees C(-1), 0.38 +/- 0.03 meq peroxides kg(-1) h(-1) degrees C(-1) and 0.07 +/- 0.003 AV h(-1) degrees C(-1). |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Food Chemistry |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 117 |
Τεύχος: | 3 |
Σελίδες: | 499-503 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General) [EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General) [EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General) |
Λέξεις-Κλειδιά: | Olive oil UV Thermal stability Stress Synchronous fluorescence spectroscopy Chemistry, Applied Nutrition & Dietetics |
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): | Ναι |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © 2009 Elsevier Ltd. All rights reserved. |
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : | http://www.elsevier.com/locate/foodchem |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο
|