Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/17313
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Development of a Validated UHPLC-ESI (-)-HRMS Methodology for the Simultaneous Quantitative Determination of Hesperidin, Hesperetin, Naringin, and Naringenin in Chicken Plasma
Δημιουργός/Συγγραφέας: Baira E.
Dagla I.
[EL] Σιάπη, Ελένη[EN] Siapi, Elenisemantics logo
[EL] Ζουμπουλάκης, Παναγιώτης[EN] Zoumpoulakis, Panagiotissemantics logo
Tsarbopoulos A.
Simitzis P.
Goliomytis M.
Deligeorgis S.G.
Skaltsounis A.-L.
Gikas E.
Εκδότης: Springer New York LLC
Ημερομηνία: 2019
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 1936-9751
DOI: 10.1007/s12161-018-01420-4
Περίληψη: A highly sensitive and specific methodology has been developed for the simultaneous determination of the flavonoids hesperidin, hesperetin, naringin, and naringenin in chicken plasma employing UHPLC-HRMS (Orbitrap Velos). Plasma samples were preprocessed by protein precipitation with cold acetone. Analysis was carried out on an INTERCHIM UHPLC C18 column using aq. 0.1% glacial acetic acid, acetonitrile, and isopropanol/acetonitrile/acetone (58/40/2, v/v) as the mobile phase. Detection was performed by means of electrospray ionization (ESI) in the negative ion. All calibration curves exhibited good linearity (r 2 > 0.990) over the concentration range of 0.005 to 1 μg/mL with a lower limit of quantification (LLOQ) of 0.005 μg/mL for the four analytes. The repeatability and precision were within %RSD < 20 and accuracy within %Error < 20. No matrix effect or carry over was observed for the proposed methodology. Furthermore, as the quantitation procedures employing an Orbitrap analyzer are yet not well established, the impact of various parameters of MS/MS-based quantitation has been examined in order to achieve analytically solid results. The methodology was applied in plasma samples after dietary supplementation with 0.75 g/kg of feed (low-dose treatment) and 1.5 g/kg of feed (high-dose treatment) of hesperidin and naringin in Ross 308 broiler chickens.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Food Analytical Methods
Τόμος/Κεφάλαιο: 12
Τεύχος: 5
Σελίδες: 1187-1196
Θεματική Κατηγορία: [EL] Φαρμακευτική χημεία[EN] Pharmaceutical chemistrysemantics logo
[EL] Βιοχημεία[EN] Biochemistrysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Bioavailability
FTMS
Hesperidin
Ion trap
Naringin
Plasma
Quantitation
Validation
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2019, Springer Science+Business Media, LLC, part of Springer Nature.
Σημειώσεις: European Commission, EC: MIS 380231.
Funding This work was supported by the Hellenic State and European Union under Grand MIS 380231, Project BThalis—The effects of antioxidant’s dietary supplementation on animal product quality.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.