Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/18670
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Sustainable production of novel oleogels valorizing microbial oil rich in carotenoids derived from spent coffee grounds |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Mavria, Aikaterini Tsouko, Erminta Protonotariou, Styliani [EL] Παπαγιαννόπουλος, Αριστείδης[EN] Papagiannopoulos, Aristeidis Georgiadou, Maria Selianitis, Dimitrios [EL] Πίσπας, Στέργιος[EN] Pispas, Stergios Mandala, Ioanna Koutinas, Apostolis A. |
Εκδότης: | American Chemical Society |
Ημερομηνία: | 2022 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
DOI: | 10.1021/acs.jafc.2c03478 |
Περίληψη: | Sustainable food systems that employ renewable resources without competition with the food chain are drivers for the bioeconomy era. This study reports the valorization of microwave-pretreated spent coffee grounds (SCGs) to produce oleogels rich in bioactive compounds. Microbial oil rich in carotenoids (MOC) was produced under batch fermentation of Rhodosporidium toruloides using SCG enzymatic hydrolysates. Candelilla wax (CLW) could structure MOC and sunflower oil at a 3.3-fold lower concentration than that of carnauba wax (CBW). MOC-based oleogels with 10% CBW and 3% CLW showed an elastic-dominant and gel-like structure (tan δ ≪ 1), providing gelation and oil binding capacity (>95%). Dendritic structures of CBW-based oleogels and evenly distributed rod-like crystals of CLW-based ones were observed via polarized light microscopy. MOC-based oleogels exhibited similar Fourier-transform infrared spectroscopy spectra. X-ray diffractograms of oleogels were distinguished by the oil type that presented β′-type polymorphism. MOC-based oleogels could be applied in confectionary products and spreads as substitutes for trans fatty acids, reformulating fat-containing food products. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Journal of Agricultural and Food Chemistry |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 70 |
Τεύχος: | 35 |
Σελίδες: | 10807-10817 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Φυσική και θεωρητική χημεία[EN] Physical and theoretical chemistry [EL] Χημική τεχνολογία[EN] Chemical technolgy |
Λέξεις-Κλειδιά: | Plant-based waxes Intracellular metabolites Oleogelation Morphology Rheology Thermal profile |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | 2022 American Chemical Society |
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): | https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.2c03478 |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο
|