Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12221
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Antioxidant properties of fruits and vegetables shots and juices: An electron paramagnetic resonance study
Δημιουργός/Συγγραφέας: Tzika, Evaggelia D.
[EL] Παπαδημητρίου, Βασιλική[EN] Papadimitriou, Vassilikisemantics logo
[EL] Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γ.[EN] Sotiroudis, Theodore G.semantics logo
[EL] Ξενάκης, Αριστοτέλης[EN] Xenakis, Aristotelissemantics logo
Εκδότης: Springer
Τόπος έκδοσης: New York
Ημερομηνία: 2008-03
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 1557-1858
DOI: 10.1007/s11483-007-9047-2
Περίληψη: The antioxidant activity of some commercially available fruit and vegetable juices was evaluated with regard to their radical scavenging activity against the stable free radical 4-hydroxy-2,2,6,6-tetramethyl-l-piperidinyloxy (TEMPOL) monitored by electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy. TEMPOL is a stable nitroxide free radical characterized by a well-defined EPR spectrum consisting of three peaks. The integral intensity of the EPR spectra of TEMPOL was decreased upon juice addition, and the decrease was dose dependent. EPR spectroscopy using stable free radicals provides a simple, rapid, and sensitive method for the determination of antioxidant activity of fruit and vegetable juices. The method was standardized by using the standard antioxidant compound Trolox, and the antioxidant activity of the juices was expressed as Trolox equivalents. When concentrated juices of fruits and vegetables (shots) were considered, the evaluated antioxidant activity was almost twofold higher than that of the conventional, non-concentrated ones. Fruits and vegetables shots also showed very good stability during storage. This finding indicates that natural antioxidant compounds contained in commercially available concentrated juices are not eliminated or inactivated when the juices are kept refrigerated according to the instructions of the manufacturer.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Food Biophysics
Τόμος/Κεφάλαιο: 3
Τεύχος: 1
Σελίδες: 48-53
Θεματική Κατηγορία: [EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General)semantics logo
[EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: fruit and vegetable juices
radical scavenging activity
electron paramagnetic resonance spectroscopy
TEMPOL
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © SPRINGER
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.springerlink.com/openurl.asp?genre=journal&issn=1557-1858
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12221.pdf
  Restricted Access
122.4 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε