Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12225
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Acceptability of genetically modified maize by young people
Δημιουργός/Συγγραφέας: Batrinou, Anthimia M.
Spiliotis, Vassilis
[EL] Σακελλάρης, Γιώργος[EN] Sakellaris, Georgesemantics logo
Εκδότης: Emerald Group Publishing Limited
Τόπος έκδοσης: Bingley
Ημερομηνία: 2008
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0007-070X
DOI: 10.1108/00070700810858664
Περίληψη: Purpose - The purpose of this paper is to examine how label information may affect the acceptability by young consumers of a food produced by genetic engineering methods. Design/methodology/approach - A popular snack derived from maize (corn chip) was presented with five different labels ('' organic corn '', '' conventional corn '', '' product that contains genetically modified (GM) com '', '' product that contains GM com approved by EU '', '' non-classified com '') to 229 university students in Greece in order to taste it. Findings - The results obtained showed that the GM label evoked a deeply rooted negative attitude as more than half of participants (63 per cent) refused to taste even a single piece of the product. The product labelled '' GM but approved by EU '' was viewed as more credible but still 28 per cent refused to sample. The conclusion was that although the feeling of trust increased considerably when the label message was supported by a certifying authority, a large proportion (almost one third) of participants refused to taste a product that had been approved by the EU for nearly a decade. Practical implications - This result demonstrated in an emphatic way a degree of phobia concerning GM food and the importance of carefully worded labelling. Originality/value - The attitude of consumers after direct experience with a GM food product had never been reported for Greece and these findings may serve as an exploratory tool for further investigations on GM food related attitudes.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: British Food Journal
Τόμος/Κεφάλαιο: 110
Τεύχος: 2-3
Σελίδες: 250-259
Θεματική Κατηγορία: [EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General)semantics logo
[EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: labelling
perception
Greece
consumer behaviour
food production
genetic modification
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.emeraldinsight.com/0007-070X.htm
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12225.pdf
  Restricted Access
121.91 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε