Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12256
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Fatty Acids, Sterols, Phenols and Antioxidant Activity of Phoenix theophrasti Fruits Growing in Crete, Greece
Δημιουργός/Συγγραφέας: Liolios, C. C.
[EL] Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γ.[EN] Sotiroudis, Theodore G.semantics logo
Chinou, I.
Εκδότης: Springer
Τόπος έκδοσης: Dordrecht
Ημερομηνία: 2009-03
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0921-9668
DOI: 10.1007/s11130-008-0100-1
Περίληψη: In the present study we report the chemical composition of the Cretan Phoenix theophrasti Gr. fruits, in comparison with dates, from its close relative Phoenix dactylifera L. for their nutritional value and their potential exploitation as a source of bioactive components such as phytosterols, lipids and polyphenols. The non polar dichloromethane (CH(2)Cl(2)) extract of the fruits was analysed by several techniques (TLC, CC, GC and GC-MS) and was found to consist mainly from fatty acids, hydrocarbons and phytosterols. Palmitic acid was the most abundant fatty acid, 12.49% of total saponifiables, while beta-sitosterol was the most prevalent phytosterol, 29.46% of total unsaponifiable lipid fraction. The polar methanolic extract was examined for its total phenolic content, by the Folin-Ciocalteu assay, as well as for its antioxidant activity through DPPH assay, in comparison with previous studies on the fruits of several Phoenix dactylifera varieties. This fraction was found to possess strong antioxidant activity despite its lower content of phenolic compounds in comparison with previously studied Phoenix dactylifera specimens.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Plant Foods for Human Nutrition
Τόμος/Κεφάλαιο: 64
Τεύχος: 1
Σελίδες: 52-61
Θεματική Κατηγορία: [EL] Καλλιέργεια[EN] Plant culturesemantics logo
[EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General)semantics logo
[EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General)semantics logo
[EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Antioxidant activity
Fatty acids
Phoenix theophrasti
Phytosterols
Chemistry, Applied
Nutrition & Dietetics
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © SPRINGER
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.springerlink.com/openurl.asp?genre=journal&issn=0921-9668
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12256.pdf
  Restricted Access
510.7 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε