Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12261
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Partial purification and characterization of peroxidase from olives (Olea europaea cv. Koroneiki)
Δημιουργός/Συγγραφέας: Tzika, Evaggelia D.
[EL] Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γ.[EN] Sotiroudis, Theodore G.semantics logo
[EL] Παπαδημητρίου, Βασιλική[EN] Papadimitriou, Vassilikisemantics logo
[EL] Ξενάκης, Αριστοτέλης[EN] Xenakis, Aristotelissemantics logo
Εκδότης: Springer
Τόπος έκδοσης: New York
Ημερομηνία: 2009-01
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 1438-2377
DOI: 10.1007/s00217-008-0956-1
Περίληψη: The enzyme peroxidase ( POD) activity was extracted from olives (Olea europaea cv. Koroneiki) and was partially purified by ammonium sulfate fractionation and gel permeation chromatography (Sephacryl S 300). Further characterization of the POD was performed using the ammonium sulfate purified fraction. POD showed a molecular mass of 44 +/- 2 kDa and it expressed catalytic activity with 2,2'-azinobis(3-ethylbenz-thiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS), N, N-dimethyl-p-phenylenediamine (DMPD) and some olive fruit phenols. However, the enzyme was found ineffective as regards the oxidation of oleuropein, the major polyphenol of olives, as well as with coumaric, ferulic, ascorbic and p-hydroxy benzoic acids. pH optimum of the peroxidase-catalyzed oxidation depended on the substrate used and it varied from 4.0 to 6.0. Olive peroxidase shows high thermal stability. Oleuropein, the major polyphenol of olives, drastically inhibited ABTS peroxidation by the POD preparation with an IC(50) value of 47 mu M. The presence of POD enzyme activity in virgin olive oil samples was also confirmed.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: European Food Research and Technology (formerly Zeitschrift Fur Lebensmittel-untersuchung und -forschung A)
Τόμος/Κεφάλαιο: 228
Τεύχος: 3
Σελίδες: 487-495
Θεματική Κατηγορία: [EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General)semantics logo
[EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Olives (Olea europaea)
Olive oil
Peroxidase
Enzyme purification
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © SPRINGER
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.springerlink.com/openurl.asp?genre=journal&issn=1438-2377
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12261.pdf
  Restricted Access
334.82 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε