Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12275
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Colloidal structures in natural oils
Δημιουργός/Συγγραφέας: [EL] Ξενάκης, Αριστοτέλης[EN] Xenakis, Aristotelissemantics logo
[EL] Παπαδημητρίου, Βασιλική[EN] Papadimitriou, Vassilikisemantics logo
[EL] Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γ.[EN] Sotiroudis, Theodore G.semantics logo
Εκδότης: Elsevier Science London
Τόπος έκδοσης: London
Ημερομηνία: 2010-04
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 1359-0294
DOI: 10.1016/j.cocis.2009.11.007
Περίληψη: Natural oils are in general mixtures of triglycerides of various fatty acids containing also small quantities of a multitude of other molecules, the minor components. Their composition depends on the type of their sources, either vegetable or animal, and on agronomic and climatic conditions. Extraction process highly influences the final composition of the natural oils. The bulk triglyceride phase presents some structural order due to the internal polarity of these molecules. The presence of the minor components, which are either amphiphilic or even hydrophilic together with some remaining moisture, induces colloidal association within the lipophilic triglyceride phase. These local organizates host proteins and antioxidants that preserve their activity influencing the quality and stability of the edible oils. Of specific interest is the case of the veiled virgin olive oil, the untreated juice of the olives. Veiled virgin olive oil is unique among vegetable oils that is consumed without any refining process and consequently possesses colloidal structure. It is remarkable that this unfiltered oil presents higher resistance to oxidation than the filtered ones, indicating the significance of internal structure to the final quality of the product.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Current Opinion in Colloid & Interface Science
Τόμος/Κεφάλαιο: 15
Τεύχος: 1-2
Σελίδες: 55-60
Θεματική Κατηγορία: [EL] Φυσική και θεωρητική χημεία[EN] Physical and theoretical chemistrysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Triglycerides
Olive oil
Amphiphiles
Antioxidants
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2009 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.sciencedirect.com/science/journal/13590294
Σημειώσεις: Review
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12275.pdf
  Restricted Access
252.15 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε