Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/12281
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | CHEMICAL ANALYSIS, ANTIOXIDANT AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF THREE GREEK CUCUMBER (CUCUMIS SATIVUS) CULTIVARS |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | [EL] Σωτηρούδης, Γιώργος[EN] Sotiroudis, Georgios Melliou, Eleni [EL] Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γ.[EN] Sotiroudis, Theodore G. Chinou, Ioanna |
Εκδότης: | Wiley-blackwell Publishing, Incorporated |
Τόπος έκδοσης: | Malden |
Ημερομηνία: | 2010-03 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 0145-8884 |
DOI: | 10.1111/j.1745-4514.2009.00296.x |
Περίληψη: | The volatiles of three Greek cucumber cultivars (Cucumis sativus L.) were analyzed by gas chromatography and mass spectrometric detection. Twenty-one components were identified. The major components from each sample were found to be: sample A, Z-6-nonenol (61.54%), E-2-nonenal (6.98%), sample B, E, Z-2,6-nonadienal (47.08%), E-2-nonenal (17.39%), Z-3-nonenol (14.79%), 3-nonenal (7.32%), sample C, pentadecanal (43.47%), 9,12,15-octadecatrienal (14.52%) and 9,17-octadecadienal (12.33%). Additionally, several constituents have been isolated and identified from the dichloromethane, and methanolic extract of fruits from sample B. It was found that cucumber contained a high concentration of L-(+) lactic acid which, as a member of a-hydroxy acids (AHAs) with established use in cosmetology, could explain the traditional use of cucumber in skin treatment. Finally, the in vitro antioxidant (DPPH [1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl] assay) and antimicrobial activity of the extracts and/or volatiles from all studied samples against six bacteria and three fungi were also assayed and reported. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Journal of Food Biochemistry |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 34 |
Σελίδες: | 61-78 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Βιολογία (Γενικά)[EN] Biology (General) [EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General) [EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General) |
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): | Ναι |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © WILEY-BLACKWELL PUBLISHING, INC |
Σημειώσεις: | Special Issue SI Supplement 1 |
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: | Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) (έως 2012) |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο
|