Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12304
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Microemulsions based on virgin olive oil: A model biomimetic system for studying native oxidative enzymatic activities
Δημιουργός/Συγγραφέας: [EL] Παπαδημητρίου, Βασιλική[EN] Papadimitriou, Vassilikisemantics logo
Tzika, E. D.
[EL] Πίσπας, Στέργιος[EN] Pispas, Stergiossemantics logo
[EL] Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γ.[EN] Sotiroudis, Theodore G.semantics logo
[EL] Ξενάκης, Αριστοτέλης[EN] Xenakis, Aristotelissemantics logo
Εκδότης: Elsevier BV
Τόπος έκδοσης: AMSTERDAM
Ημερομηνία: 2011-06-05
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0927-7757
DOI: 10.1016/j.colsurfa.2010.10.042
Περίληψη: Water-in-oil (w/o) microemulsions, composed of virgin olive oil as the continuous oil phase, a mixture of lecithin and propanol as emulsifiers and water as the dispersed phase, have been successfully used as model biomimetic media to carry out enzymatic reactions that may naturally occur in olive oil. To evaluate the size of the dispersed polar domains as a function of water content, dynamic light scattering (DLS) measurements were carried out and radii in the range of 60-130 nm were observed. The polarity of the interior of these polar domains was studied by electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy using a polar spin probe. Up to certain water content (1% w/w) both polarity and spin probe's mobility were affected by water content of the system and then remained unaltered. Oxidative enzymatic reactions using a native olive peroxidase (POD) also present in virgin olive oil, and horseradish peroxidase (HRP) were carried out in w/o microemulsions using 2,2'-azino-bis[3-ethylbenzo-thiazoline-6-sulfonic acid] (ABTS) and gallic acid as substrates. Enzymatic activities were affected by the restricted environment of the nanoreactors and also the different polarity of the medium leading to comparable initial velocity values for both substrates.
Όνομα εκδήλωσης: 8th EUFOAM Conference/Meeting on COST Actions D43 and P21
Ημ/νία έναρξης εκδήλωσης : 2010-07-13
Ημ/νία λήξης εκδήλωσης : 2010-07-16
Τόπος εκδήλωσης: Borovets, BULGARIA
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects (formerly Part of Colloids and Surfaces)
Τόμος/Κεφάλαιο: 382
Τεύχος: 1-3
Σελίδες: 232-237
Θεματική Κατηγορία: [EL] Φυσική και θεωρητική χημεία[EN] Physical and theoretical chemistrysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Water-in-oil microemulsions
Biocatalysis
Olive oil
Peroxidases
Electron paramagnetic resonance spectroscopy
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2010 Elsevier B.V. All rights reserved.
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.elsevier.com/locate/colsurfa
Σημειώσεις: Special Issue SI
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο
Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12304.pdf
  Restricted Access
285.85 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε