Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/12307
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Influence of Nanoreactor Environment and Substrate Location on the Activity of Horseradish Peroxidase in Olive Oil Based Water-in-Oil Microemulsions |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Tzika, Evangelia D. Christoforou, Maria [EL] Πίσπας, Στέργιος[EN] Pispas, Stergios [EL] Ζερβού, Μαρία[EN] Zervou, Maria [EL] Παπαδημητρίου, Βασιλική[EN] Papadimitriou, Vassiliki [EL] Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γ.[EN] Sotiroudis, Theodore G. Leontidis, Epameinondas [EL] Ξενάκης, Αριστοτέλης[EN] Xenakis, Aristotelis |
Εκδότης: | American Chemical Society |
Τόπος έκδοσης: | WASHINGTON |
Ημερομηνία: | 2011-03-15 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 0743-7463 |
DOI: | 10.1021/la104848t |
Περίληψη: | Oxidative enzymatic reactions using horseradish peroxidase (HRP) were carried out in water-in-oil (w/o) microemulsions composed of olive oil/lecithin/1-propanol/water, a model biomimetic system. The substrates used (gallic acid, octyl gallate and 2,2'-azino-bis[3-ethylbenzo-thiazoline-6-sulfonic acid] (ABTS)) have different hydrophobicities and possible locations in the microemulsion system. HRP reactivity with reference to substrate hydrophobicity and structural characteristics of the microemulsions is discussed. The nature of the enzyme microenvironments was examined using dynamic light scattering (DLS), differential scanning calorimetry (DSC) and diffusion NMR (DOSY) methodologies while the location of various, enzymatic substrates in the microemulsion phase was assessed by solubility measurements and by taking pressure-area isotherms of mixed monolayers of the substrates with dipalmitoyl-phosphatidylcholine (DPPC), which is a major constituent of lecithin In contrast to the bulk aqueous phase, in the severely restricted environment of the polar domains of the microemulsion HRP reacted faster with octyl gallate, a substrate that is solubilized at the lipid interfaces. HRP was deactivated in the olive oil microemulsions within a few hours, a phenomenon that has also been observed in other microemulsion systems. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Langmuir |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 27 |
Τεύχος: | 6 |
Σελίδες: | 2692-2700 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General) [EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General) [EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General) |
Λέξεις-Κλειδιά: | Chemistry, Multidisciplinary Chemistry, Physical Materials Science, Multidisciplinary |
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): | Ναι |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © AMER CHEMICAL SOC |
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : | http://pubs.acs.org/langmuir |
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: | Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) (έως 2012) Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ) (έως 2012) |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο
|