Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12396
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: A combined methodology to detect gamma-irradiated white sesame seeds and evaluate the effects on fat content, physicochemical properties and protein allergenicity
Δημιουργός/Συγγραφέας: [EL] Ζουμπουλάκης, Παναγιώτης[EN] Zoumpoulakis, Panagiotissemantics logo
Sinanoglou, Vassiha J.
Batrinou, Anthimia
Strati, Irini F.
Miniadis-Meimaroglou, Sofia
Sflomos, Konstantinos
Εκδότης: Elsevier BV
Τόπος έκδοσης: OXFORD
Ημερομηνία: 2012-03-15
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0308-8146
DOI: 10.1016/j.foodchem.2011.09.049
Περίληψη: White sesame seeds (Sesamum indicum L) were studied with the purpose to evaluate gamma-irradiation effect at 2.5, 5.0 and 10.0 kGy on lipid and fatty acid content, colour and protein allergenicity and to identify whether sesame oil was extracted from irradiated seeds by using High Resolution Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy (HR-NMR). The fat decreased significantly, whereas triglyceride and phospholipid content was significantly decreased by the increase of irradiation dose. Monounsaturated and polyunsaturated fatty acids and unsaturated/saturated fatty acids ratio decreased. The presence of radiolytic decomposition products, shown by NMR, formed after a 2.5 kGy dose, confirmed that the lipid content decrease was a result of the irradiation process. The allergenicity of storage seed proteins was not significantly affected by irradiation up to 10.0 kGy. Colour parameter a increased after 5.0 kGy, while I: values decreased significantly after 2.5 kGy. Conclusively, irradiation could be applied at doses <2.5 kGy while sustaining the sesame seed nutritional benefits.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Food Chemistry
Τόμος/Κεφάλαιο: 131
Τεύχος: 2
Σελίδες: 713-721
Θεματική Κατηγορία: [EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General)semantics logo
[EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General)semantics logo
[EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: White sesame
gamma-Irradiation
Radiolytic products
Lipids
Colour
Sesame allergens
Chemistry, Applied
Nutrition & Dietetics
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2011 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.elsevier.com/locate/foodchem
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12396.pdf
  Restricted Access
686.46 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε