Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12426
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Coordinated regulation of cold-induced changes in fatty acids with cardiolipin and phosphatidylglycerol composition among phospholipid species for the food pathogen Listeria monocytogenes
Δημιουργός/Συγγραφέας: Mastronlcolis, S. K.
Arvanitis, N.
Karaliota, A.
Magiatis, P.
[EL] Χαιρόπουλος, Γεώργιος Α.[EN] Heropoulos, George A.semantics logo
Litos, C.
Moustaka, H.
Tsakirakis, A.
Paramera, E.
Papastavrou, P.
Εκδότης: American Society Microbiology
Τόπος έκδοσης: Washington
Ημερομηνία: 2008-07
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0099-2240
DOI: 10.1128/AEM.02041-07
Περίληψη: We present here the structural identification of four phospholipid (PhI) classes in Listeria monocytogenes, the fatty acid (FA) composition for each individual Phi species, and a description of cold-induced FA changes. Cardiolipin (48.5%) and phosphatidylglycerol (18.1%) are dominated by anteiso-FA, and the previously recognized branched FA chain shortening by cold was observed singularly in these Phis. Phosploaminolipid (19.0%) and phosphatidylinositol, (9.1%) are significantly different, containing significant amounts of straight-chain FA. These findings are supported by nuclear magnetic resonance analysis.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Applied and Environmental Microbiology
Τόμος/Κεφάλαιο: 74
Τεύχος: 14
Σελίδες: 4543-4549
Θεματική Κατηγορία: [EL] Βιοτεχνολογία[EN] Biotechnologysemantics logo
[EL] Μικροβιολογία[EN] Microbiologysemantics logo
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © AMER SOC MICROBIOLOGY
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.