Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/12426
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Coordinated regulation of cold-induced changes in fatty acids with cardiolipin and phosphatidylglycerol composition among phospholipid species for the food pathogen Listeria monocytogenes |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Mastronlcolis, S. K. Arvanitis, N. Karaliota, A. Magiatis, P. [EL] Χαιρόπουλος, Γεώργιος Α.[EN] Heropoulos, George A. Litos, C. Moustaka, H. Tsakirakis, A. Paramera, E. Papastavrou, P. |
Εκδότης: | American Society Microbiology |
Τόπος έκδοσης: | Washington |
Ημερομηνία: | 2008-07 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 0099-2240 |
DOI: | 10.1128/AEM.02041-07 |
Περίληψη: | We present here the structural identification of four phospholipid (PhI) classes in Listeria monocytogenes, the fatty acid (FA) composition for each individual Phi species, and a description of cold-induced FA changes. Cardiolipin (48.5%) and phosphatidylglycerol (18.1%) are dominated by anteiso-FA, and the previously recognized branched FA chain shortening by cold was observed singularly in these Phis. Phosploaminolipid (19.0%) and phosphatidylinositol, (9.1%) are significantly different, containing significant amounts of straight-chain FA. These findings are supported by nuclear magnetic resonance analysis. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Applied and Environmental Microbiology |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 74 |
Τεύχος: | 14 |
Σελίδες: | 4543-4549 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Βιοτεχνολογία[EN] Biotechnology [EL] Μικροβιολογία[EN] Microbiology |
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): | Ναι |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © AMER SOC MICROBIOLOGY |
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: | Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ) (έως 2012) |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο
|
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.