Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12469
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Isolation and structure elucidation of novel phenolic constituents from Sorbus domestica fruits
Δημιουργός/Συγγραφέας: Termentzi, Aikaterini
[EL] Ζερβού, Μαρία[EN] Zervou, Mariasemantics logo
Kokkalou, Eugene
Εκδότης: Elsevier BV
Τόπος έκδοσης: OXFORD
Ημερομηνία: 2009-09-01
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0308-8146
DOI: 10.1016/j.foodchem.2009.02.019
Περίληψη: In the framework of the detailed phytochemical analysis of Sorbus domestica fruits at several maturity stages and additively to the phenolic compounds elucidated by LC-DAD-MS (ESI+), ten more, novel phenolic compounds were isolated after preparative work and their structure elucidation was achieved with UV-vis. NMR ((1)H, (13)C, COSY, HSQC, HMBC, NOESY, TOCSY, ROESY), LC-DAD-MS (ESI+) and HR-NanoESI-QqTOF-MS/MS. The novel Compounds belong to the categories of hydroxybenzoic acid derivatives (Compounds 1, 2, 3), polyphenolic phenylpropanoid derivative (Compound 4), quercetin glycosides (Compounds 5, 6), flavanol glycoside (Compound 7), quercetin dimmer (Compound 8) and biphenyls (Compounds 9, 10). Their structures were established as: Vannilic acid 4-O-alpha-L-rhamnoside (1), protocatechuic acid anhydrite (2), trivanilloyl-(1,3,4-trihydroxybenzol) ester (3), 3-{4-(bis[4-hydroxy-3-(5-hydroxypentanoyloxy) phenyl) methoxy]-3.5-dihydroxy phenyl} propanoic acid (4), quercetin 3-O-beta-D-glucopyranosyl(1''' -> 2 '')-alpha-L-rhamnosyl(1'''' -> 3''')-alpha-L-rhamnosyl(1''''' -> 3'''')-alpha-L-arabinofuranoside, quercetin 3-O-alpha-L-rhamnosyl(1''' -> 3 '')-beta-D-glucopyranoside (6), 5,7,3',6'-tetrahydroxyflavanol 7-O-beta-D-glucopyranoside (7), (7-O-4''', 4'O-7 '') quercetin dimmer (8), [2,2'-dihydroxy, 4-(propionic acid hexyl ester). 4'-(propionic acid heptyl ester)] biphenyl (9) and [2,6,2',6'-tetrahydroxy, 4,4'-bis-(propionic acid hexyl ester)] biphenyl (10).
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Food Chemistry
Τόμος/Κεφάλαιο: 116
Τεύχος: 1
Σελίδες: 371-381
Θεματική Κατηγορία: [EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General)semantics logo
[EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General)semantics logo
[EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Sorbus domestica
Rosaceae
Five fruit categories
Isolation
Structure elucidation
Novel phenolic compounds
Chemistry, Applied
Nutrition & Dietetics
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2009 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.elsevier.com/locate/foodchem
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12469.pdf
  Restricted Access
480.47 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε