Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12595
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Structural variation and rheological properties of water-extractable arabinoxylans from six Greek wheat cultivars
Δημιουργός/Συγγραφέας: Skendi, A.
Biliaderis, C. G.
Izydorczyk, M. S.
[EL] Ζερβού, Μαρία[EN] Zervou, Mariasemantics logo
[EL] Ζουμπουλάκης, Παναγιώτης[EN] Zoumpoulakis, Panagiotissemantics logo
Εκδότης: Elsevier BV
Τόπος έκδοσης: OXFORD
Ημερομηνία: 2011-05-15
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0308-8146
DOI: 10.1016/j.foodchem.2010.11.038
Περίληψη: Aqueous extractions (at 25 degrees C) of flours from six Greek wheat cultivars that differed in their bread-making quality, followed by porcine pancreas alpha-amylase digestion to remove starch contaminants and precipitation with ammonium sulphate (saturation at 95%), yielded arabinoxylan isolates with notable differences in molecular weight, ranging from 146,500 to 397,000, and in arabinose-to-xylose ratios (Ara/Xyl, varying between 0.57 and 0.71). The arabinoxylan isolates contained only small amounts of proteins and were relatively free of other polysaccharide contaminants. Generally a very high ratio of trans to cis-ferulic acid content was detected for all samples. The genotype also had an impact on the molecular characteristics of these polysaccharides. (1)H NMR spectroscopy revealed variations in the un-substituted (61.1-67.9%) and di- (19.4-28.1%) and mono-substituted xylose residues (10.0-16.6%). Using 2D NMR spectroscopy, it was feasible to identify the spin sequence of individual monosaccharide residues and elucidate their structure, despite the extensive Overlapping of (1)H and (13)C resonances. Differences in the physicochemical properties of the arabinoxylans, such as the critical concentration values (c* and c**), viscosity, shear-thinning behaviour, as well as the gelling ability, could not be fully explained by differences in molecular size and structure of the isolated polysaccharides.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Food Chemistry
Τόμος/Κεφάλαιο: 126
Τεύχος: 2
Σελίδες: 526-536
Θεματική Κατηγορία: [EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General)semantics logo
[EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General)semantics logo
[EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Wheat arabinoxylans
Molecular weight
Flow behaviour
Gelation
NMR
Chemistry, Applied
Nutrition & Dietetics
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2010 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.elsevier.com/locate/foodchem
ΙΒΦΧΒ: αρχειακή συλλογή: Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ) (έως 2012)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12595.pdf
  Restricted Access
766.89 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincΔείτε/ανοίξτε