Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/12652
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Synchronous Fluorescence Spectroscopy: Tool for Monitoring Thermally Stressed Edible Oils
Δημιουργός/Συγγραφέας: Poulli, Konstantina I.
Chantzos, Nickolaos V.
[EL] Μούσδης, Γεώργιος Α.[EN] Mousdis, George A.semantics logo
Georgiou, Constantinos A.
Εκδότης: American Chemical Society
Τόπος έκδοσης: WASHINGTON
Ημερομηνία: 2009-09-23
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0021-8561
DOI: 10.1021/jf902758d
Περίληψη: Total synchronous fluorescence spectra are proposed for monitoring edible oils during thermal stress. Synchronous fluorescence spectra obtained at an 80 nm wavelength interval combined with principal component analysis are suitable for classification of vegetable oil deterioration. Spectroscopic features in the range of 300-500 nm have been used for extra virgin olive, olive pomace, and sesame oil and the range of 320-520 nm has been used for corn, soybean, sunflower, and a commercial blend of oils. The score in the first two principal components explains 91.1% of the data matrix variance for extra virgin olive, sesame, and olive pomace oil and 89.3% for corn, soybean, sunflower, and the commercial blend of oils. The objective of this; study is to develop a rapid method for the prediction of edible oil quality during thermal stress. Spectroscopic changes are indicative of oxidative deterioration as measured through wet chemistry methods: peroxide value, p-anisidine value, totox value, and radical-scavenging capacity.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Journal of Agricultural and Food Chemistry
Τόμος/Κεφάλαιο: 57
Τεύχος: 18
Σελίδες: 8194-8201
Θεματική Κατηγορία: [EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General)semantics logo
[EL] Τεχνολογία (Γενικά)[EN] Technology (General)semantics logo
[EL] Επιστήμη (Γενικά)[EN] Science (General)semantics logo
[EL] Γεωργία[EN] Agriculturesemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Synchronous fluorescence spectroscopy
extra virgin olive oil
olive pomace oil
sesame oil
corn oil
soybean oil
sunflower oil
thermal stress
radical-scavenging activity
totox
Agriculture, Multidisciplinary
Chemistry, Applied
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © AMER CHEMICAL SOC
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://pubs.acs.org/journals/jafcau/about.html
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12652.pdf
  Restricted Access
4.38 MBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε