Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/16903
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Modification of xanthan solution properties by the cationic surfactant DTMAB
Δημιουργός/Συγγραφέας: Sotiropoulos K.
[EL] Παπαγιαννόπουλος, Αριστείδης[EN] Papagiannopoulos, Aristeidissemantics logo
Εκδότης: Elsevier B.V.
Ημερομηνία: 2017
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0141-8130
DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2017.07.162
Άλλο: PubMed ID: 28757425
Περίληψη: The interactions between xanthan gum (XG) and dodecyltrimethylammonium bromide (DTMAB) are studied by static and dynamic light scattering, microrheology and viscometry within the overlapping regime of aqueous xanthan solutions. In the absence of salt mixing with surfactant transforms the complex fluid of interconnected xanthan chains into diffusing aggregates because of the reduction of the polysaccharide's effective charge and the introduction of hydrophobic units. In the presence of salt the effect of complexation is weaker. Mixing the two components while XG is in its denatured state results to a network with reduced interchain connections. Linear (microrheological) and nonlinear (steady shear) viscoelastic experiments show that there is a significant compromise of the viscoelastic moduli which is remarkably more intense when mixing DTMAB with XG in its denatured state. These findings prove that xanthan's viscoelastic and morphological properties may be tuned by addition of surfactants and that the conformational state of XG during complexation is a defining parameter.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: International Journal of Biological Macromolecules
Τόμος/Κεφάλαιο: 105
Σελίδες: 1213-1219
Θεματική Κατηγορία: [EL] Φυσική και θεωρητική χημεία[EN] Physical and theoretical chemistrysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Association
DTMAB
Light scattering
Microrheology
Viscoelasticity
Xanthan gum
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2017 Elsevier B.V.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.