Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/16975
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Particle tracking microrheology of the power-law viscoelasticity of xanthan solutions |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | [EL] Παπαγιαννόπουλος, Αριστείδης[EN] Papagiannopoulos, Aristeidis Sotiropoulos K. [EL] Πίσπας, Στέργιος[EN] Pispas, Stergios |
Εκδότης: | Elsevier |
Ημερομηνία: | 2016 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 0268-005X |
DOI: | 10.1016/j.foodhyd.2016.05.020 |
Περίληψη: | We use particle tracking microrheology to obtain the power-law dynamical behaviour of xanthan in several aqueous solution conditions and illustrate that the probe particle motion is subdiffusive even at low xanthan concentrations. Analysis of the concentration dependence of xanthan's viscoelasticity is described in terms of linear and comb polyelectrolyte rheological models. There is a clear distinction between two power-law regimes i.e. unentangled and entangled of the modulus prefactor as a function of concentration. The critical entanglement concentration and the power-law exponents are investigated in terms of their dependence on the content and valency of the added salts. Above the entanglement concentration the deviation of the particles motion from Brownian diffusion depends strongly on concentration. Linear complex viscosity is compared to nonlinear steady shear rate viscosity in an illustration of predicting the nonlinear rheology from particle tracking measurements in food biopolymer solutions. Finally in renatured xanthan solutions the viscoelasticity enhancement by temperature treatment is demonstrated to be more effective in the entangled region. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Food Hydrocolloids |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 61 |
Σελίδες: | 201-210 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Φυσική και θεωρητική χημεία[EN] Physical and theoretical chemistry |
Λέξεις-Κλειδιά: | Microrheology Particle tracking Polysaccharide Renaturation Viscoelasticity Xanthan |
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): | Ναι |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © 2016 Elsevier Ltd. |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο
|
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.