Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/17364
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Beneficial effects of elderly tailored Mediterranean diet on the proteasomal proteolysis
Δημιουργός/Συγγραφέας: Athanasopoulou S.
[EL] Χονδρογιάννη, Νίκη[EN] Chondrogianni, Nikisemantics logo
Santoro A.
Asimaki K.
Delitsikou V.
[EL] Βουτετάκης, Κωνσταντίνος[EN] Voutetakis, Konstantinossemantics logo
Fabbri C.
Pietruszka B.
Kaluza J.
Franceschi C.
[EL] Γκόνος, Ευστάθιος[EN] Gonos, Efstathios S.semantics logo
Εκδότης: Frontiers Media S.A.
Ημερομηνία: 2018
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 1664-042X
DOI: 10.3389/fphys.2018.00457
Περίληψη: Aging is a multifactorial process characterized by the accumulation of proteins undergoing oxidative modifications, either due to enhanced levels of oxidative stress or due to their decreased clearance; both facts are related to the establishment of chronic inflammatory processes. These processes are directly associated with functional and structural modifications of a key cellular component, namely the proteasome. In this study, levels of oxidized proteins, along with proteasome and immunoproteasome composition and activity on a selected group of 120 elderly volunteers were analyzed before and after the administration of a specific dietary protocol, based on an elderly tailored Mediterranean diet (the "NU-AGE diet"). A significant negative correlation between levels of oxidized/carbonylated proteins and proteasome function was confirmed, both before and after intervention. Furthermore, it was demonstrated that subgroups of non-frail subjects and women receive a greater benefit after the intervention, concerning specifically the proteasome content and activity. These data highlight the putative beneficial effects of Mediterranean diet on the major cellular proteolytic mechanism, the proteasome, in elderly people.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Frontiers in Physiology
Τόμος/Κεφάλαιο: 9
Τεύχος: MAY
Θεματική Κατηγορία: [EL] Βιολογία (Γενικά)[EN] Biology (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Aging
Anti-oxidants
Frailty
Inflammation
Nutrition
Proteasome
Proteolysis
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2018 Athanasopoulou, Chondrogianni, Santoro, Asimaki, Delitsikou, Voutetakis, Fabbri, Pietruszka, Kaluza, Franceschi and Gonos.
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: All Open Access, Gold, Green
Σημειώσεις: Seventh Framework Programme, FP7: 266486
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.