Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/17364
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Beneficial effects of elderly tailored Mediterranean diet on the proteasomal proteolysis |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Athanasopoulou S. [EL] Χονδρογιάννη, Νίκη[EN] Chondrogianni, Niki Santoro A. Asimaki K. Delitsikou V. [EL] Βουτετάκης, Κωνσταντίνος[EN] Voutetakis, Konstantinos Fabbri C. Pietruszka B. Kaluza J. Franceschi C. [EL] Γκόνος, Ευστάθιος[EN] Gonos, Efstathios S. |
Εκδότης: | Frontiers Media S.A. |
Ημερομηνία: | 2018 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 1664-042X |
DOI: | 10.3389/fphys.2018.00457 |
Περίληψη: | Aging is a multifactorial process characterized by the accumulation of proteins undergoing oxidative modifications, either due to enhanced levels of oxidative stress or due to their decreased clearance; both facts are related to the establishment of chronic inflammatory processes. These processes are directly associated with functional and structural modifications of a key cellular component, namely the proteasome. In this study, levels of oxidized proteins, along with proteasome and immunoproteasome composition and activity on a selected group of 120 elderly volunteers were analyzed before and after the administration of a specific dietary protocol, based on an elderly tailored Mediterranean diet (the "NU-AGE diet"). A significant negative correlation between levels of oxidized/carbonylated proteins and proteasome function was confirmed, both before and after intervention. Furthermore, it was demonstrated that subgroups of non-frail subjects and women receive a greater benefit after the intervention, concerning specifically the proteasome content and activity. These data highlight the putative beneficial effects of Mediterranean diet on the major cellular proteolytic mechanism, the proteasome, in elderly people. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Frontiers in Physiology |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 9 |
Τεύχος: | MAY |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Βιολογία (Γενικά)[EN] Biology (General) |
Λέξεις-Κλειδιά: | Aging Anti-oxidants Frailty Inflammation Nutrition Proteasome Proteolysis |
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): | Ναι |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © 2018 Athanasopoulou, Chondrogianni, Santoro, Asimaki, Delitsikou, Voutetakis, Fabbri, Pietruszka, Kaluza, Franceschi and Gonos. |
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: | All Open Access, Gold, Green |
Σημειώσεις: | Seventh Framework Programme, FP7: 266486 |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο
|
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.