Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/17458
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Determination of 2,5-diketopiperazines in greek processed olives by liquid chromatography/mass spectrometry analysis |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Bratakos S.M. [EL] Ζουμπουλάκης, Παναγιώτης[EN] Zoumpoulakis, Panagiotis [EL] Σιάπη, Ελένη[EN] Siapi, Eleni Riganakos K. Sinanoglou V.J. |
Εκδότης: | Enviro Research Publishers |
Ημερομηνία: | 2016 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 2347-467X |
DOI: | 10.12944/CRNFSJ.4.Special-Issue-October.09 |
Περίληψη: | Diketopipeantimicrobial, razines (DKPs) are cyclic dipeptides which have been detected in a variety of natural products, especially in thermally treated or fermented foods and beverages, providing a metallic bitter taste. DKPs, mainly due to their characteristic heterocyclic system, have been reported to exhibit a broad spectrum of biological activities including antiviral, antitumor, antihyperglycaemic and antimutagenic. In the present study, several DKPs were identified in seven different Greek varieties of processed olives using HR-LC-MSn. The identification of DKPs in olive samples was achieved by comparison of their retention time and fragmentation pattern with reference DKP standards. The MSn spectra were identical to confirm the presence of specific compounds because their results associate both fragmentation pattern and fragments’ intensity. Nine compounds were found out of a total of 19 standard DKPs. The most prominent diketopiperazine was the cyclo(Phe-Phe) followed by and cyclo(Phe-Pro). Varieties where most DKPs were identified were Kothreiki, Kalamon, Throumpoelies and Helidoni. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Current Research in Nutrition and Food Science |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 4 |
Τεύχος: | SpecialIssue2 |
Σελίδες: | 63-76 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General) |
Λέξεις-Κλειδιά: | 2,5-diketopiperazines Fragmentation pattern HR-LC-MSn Olives |
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): | Ναι |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © 2016, Enviro Research Publishers. All rights reserved. |
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: | All Open Access, Hybrid Gold |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο
|
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.