Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/17651
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Determination of tartrazine in beverage samples by stopped-flow analysis and three-way multivariate calibration of non-linear kinetic-spectrophotometric data |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Schenone A.V. Culzoni M.J. Marsili N.R. Goicoechea H.C. |
Ημερομηνία: | 2013 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 0308-8146 |
DOI: | 10.1016/j.foodchem.2012.11.126 |
Άλλο: | PubMed ID: 23411327 |
Περίληψη: | The performance of MCR-ALS was studied in the modeling of non-linear kinetic-spectrophotometric data acquired by a stopped-flow system for the quantitation of tartrazine in the presence of brilliant blue and sunset yellow FCF as possible interferents. In the present work, MCR-ALS and U-PCA/RBL were firstly applied to remove the contribution of unexpected components not included in the calibration set. Secondly, a polynomial function was used to model the non-linear data obtained by the implementation of the algorithms. MCR-ALS was the only strategy that allowed the determination of tartrazine in test samples accurately. Therefore, it was applied for the analysis of tartrazine in beverage samples with minimum sample preparation and short analysis time. The proposed method was validated by comparison with a chromatographic procedure published in the literature. Mean recovery values between 98% and 100% and relative errors of prediction values between 4% and 9% were indicative of the good performance of the method. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Food Chemistry |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 138 |
Τεύχος: | 2-3 |
Σελίδες: | 1928-1935 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Φασματοσκοπία[EN] Spectroscopy |
Λέξεις-Κλειδιά: | Food dyes MCR-ALS Second-order advantage Stopped-flow kinetic analysis |
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): | Ναι |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © 2012 Elsevier Ltd. All rights reserved. |
Σημειώσεις: | Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, CONICET: PIP 2988; Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica, ANPCyT: PICT 2011-0005; Universidad Nacional del Litoral, UNL: 12-65. |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο
|
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.