Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/17651
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Determination of tartrazine in beverage samples by stopped-flow analysis and three-way multivariate calibration of non-linear kinetic-spectrophotometric data
Δημιουργός/Συγγραφέας: Schenone A.V.
Culzoni M.J.
Marsili N.R.
Goicoechea H.C.
Ημερομηνία: 2013
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 0308-8146
DOI: 10.1016/j.foodchem.2012.11.126
Άλλο: PubMed ID: 23411327
Περίληψη: The performance of MCR-ALS was studied in the modeling of non-linear kinetic-spectrophotometric data acquired by a stopped-flow system for the quantitation of tartrazine in the presence of brilliant blue and sunset yellow FCF as possible interferents. In the present work, MCR-ALS and U-PCA/RBL were firstly applied to remove the contribution of unexpected components not included in the calibration set. Secondly, a polynomial function was used to model the non-linear data obtained by the implementation of the algorithms. MCR-ALS was the only strategy that allowed the determination of tartrazine in test samples accurately. Therefore, it was applied for the analysis of tartrazine in beverage samples with minimum sample preparation and short analysis time. The proposed method was validated by comparison with a chromatographic procedure published in the literature. Mean recovery values between 98% and 100% and relative errors of prediction values between 4% and 9% were indicative of the good performance of the method.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Food Chemistry
Τόμος/Κεφάλαιο: 138
Τεύχος: 2-3
Σελίδες: 1928-1935
Θεματική Κατηγορία: [EL] Φασματοσκοπία[EN] Spectroscopysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Food dyes
MCR-ALS
Second-order advantage
Stopped-flow kinetic analysis
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2012 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Σημειώσεις: Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, CONICET: PIP 2988; Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica, ANPCyT: PICT 2011-0005; Universidad Nacional del Litoral, UNL: 12-65.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.