Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/17832
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Genoprotective properties and metabolites of β-Glucan-Rich edible mushrooms following their In vitro fermentation by human faecal microbiota
Δημιουργός/Συγγραφέας: Boulaka, Athina
Christodoulou, Paraschos
Vlassopoulou, Marigoula
Koutrotsios, Georgios
Bekiaris, Georgios
Zervakis, Georgios I
Mitsou, Evdokia K
Saxami, Georgia
Kyriacou, Adamantini
[EL] Ζερβού, Μαρία[EN] Zervou, Mariasemantics logo
[EL] Γεωργιάδης, Παναγιώτης[EN] Georgiadis, Panagiotissemantics logo
[EL] Πλέτσα, Βασιλική[EN] Pletsa, Vassilikisemantics logo
Ημερομηνία: 2020-08-04
Γλώσσα: Αγγλικά
DOI: 10.3390/molecules25153554
Άλλο: 32759726
Περίληψη: A variety of bioactive compounds, constituents of edible mushrooms, in particular β-glucans, i.e., a group of β-d-glucose polysaccharides abundant in the fungal cell walls, have been linked to immunomodulating, anticancer and prebiotic activities. The aim of the study was the investigation of the genoprotective effects of edible mushrooms produced by Pleurotus eryngii, Pleurotus ostreatus and Cyclocybe cylindracea (Basidiomycota). Mushrooms from selected strains of the species mentioned above were fermented in vitro using faecal inocula from healthy volunteers. The cytotoxic and anti-genotoxic properties of the fermentation supernatants (FSs) were investigated in Caco-2 human colon adenocarcinoma cells. The FSs were cytotoxic in a dose-dependent manner. Non-cytotoxic concentrations were used for the genotoxicity studies, which revealed that mushrooms' FSs have the ability to protect Caco-2 cells against tert-butyl hydroperoxide (t-BOOH), a known genotoxic agent. Their global metabolic profiling was assessed by 1H-NMR spectroscopy. A total of 37 metabolites were identified with the use of two-dimensional (2D) homo- and hetero-nuclear NMR experiments. Multivariate data analysis monitored the metabolic variability of gut microbiota and probed to biomarkers potentially associated with the health-promoting effects of edible mushrooms.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Molecules (Basel, Switzerland)
Τόμος/Κεφάλαιο: 25
Τεύχος: 15
Σελίδες: 3554
Θεματική Κατηγορία: [EL] Βιοτεχνολογία[EN] Biotechnologysemantics logo
[EL] Χημική Βιολογία[EN] Chemical Biologysemantics logo
[EL] Βιοχημεία[EN] Biochemistrysemantics logo
[EL] Μικροβιολογία[EN] Microbiologysemantics logo
[EL] Κυτταρολογία[EN] Cytologysemantics logo
[EL] Φασματοσκοπία[EN] Spectroscopysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: NMR-based metabolomics
Edible mushrooms
Faecal microbiota
Genoprotection
In vitro fermentation
β-glucans
Agaricales
Biological Products
Caco-2 Cells
Feces
Fungi
Humans
Magnetic Resonance Spectroscopy
Metabolome
Metabolomics
Protective Agents
beta-Glucans
Fermentation
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: Copyright © 2020 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): https://www.mdpi.com/1420-3049/25/15/3554
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : https://www.mdpi.com/journal/molecules
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
BOULAKA (2020).pdf3.33 MBAdobe PDF-ccbyncsaThumbnail
Δείτε/ανοίξτε