Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/18136
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Replacement of nitrite in meat products by natural bioactive compounds results in reduced exposure to N-nitroso compounds: The PHYTOME project |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | van Breda, Simone G Mathijs, Karen Pieters, Harm-Jan Sági-Kiss, Virág Kuhnle, Gunter G [EL] Γεωργιάδης, Παναγιώτης[EN] Georgiadis, Panagiotis Saccani, Giovanna Parolari, Giovanni Virgili, Roberta Sinha, Rashmi Hemke, Gert Hung, Yung Verbeke, Wim Masclee, Ad A Vleugels-Simon, Carla B van Bodegraven, Adriaan A de Kok, Theo M |
Εκδότης: | Wiley |
Ημερομηνία: | 2021-10 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 1613-4125 1613-4133 |
DOI: | 10.1002/mnfr.202001214 |
Άλλο: | 34382747 |
Περίληψη: | It has been proposed that endogenously form N-nitroso compounds (NOCs) are partly responsible for the link between red meat consumption and colorectal cancer (CRC) risk. As nitrite has been indicated as critical factor in the formation of NOCs, the impact of replacing the additive sodium nitrite (E250) by botanical extracts in the PHYTOME project is evaluated. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Molecular nutrition & food research |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 65 |
Τεύχος: | 20 |
Σελίδες: | 2001214 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Νεοπλάσματα. Όγκοι. Ογκολογία (περ. Καρκίνος, κακινογόνες ουσίες)[EN] Neoplasms. Tumors. Oncology (Incl.cancer, carcinogens) [EL] Βιοχημεία[EN] Biochemistry [EL] Κυτταρολογία[EN] Cytology [EL] Περιβαλλοντική υγεία[EN] Environmental health [EL] Χημική Βιολογία[EN] Chemical Biology [EL] Χημική τεχνολογία[EN] Chemical technolgy |
Λέξεις-Κλειδιά: | Colorectal cancer risk Gene expression Genotoxicity Human dietary intervention study Adult Caco-2 Cells Colorectal Neoplasms Female Humans Male Nitrites Nitroso Compounds Phytochemicals Plant Extracts Young Adult Meat Products Red Meat N-nitroso compounds |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | Copyright © 2021 The Authors. Molecular Nutrition & Food Research published by Wiley-VCH GmbH |
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): | https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.202001214 |
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : | https://onlinelibrary.wiley.com/journal/16134133 |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο
|