Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/18136
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Replacement of nitrite in meat products by natural bioactive compounds results in reduced exposure to N-nitroso compounds: The PHYTOME project
Δημιουργός/Συγγραφέας: van Breda, Simone G
Mathijs, Karen
Pieters, Harm-Jan
Sági-Kiss, Virág
Kuhnle, Gunter G
[EL] Γεωργιάδης, Παναγιώτης[EN] Georgiadis, Panagiotissemantics logo
Saccani, Giovanna
Parolari, Giovanni
Virgili, Roberta
Sinha, Rashmi
Hemke, Gert
Hung, Yung
Verbeke, Wim
Masclee, Ad A
Vleugels-Simon, Carla B
van Bodegraven, Adriaan A
de Kok, Theo M
Εκδότης: Wiley
Ημερομηνία: 2021-10
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 1613-4125
1613-4133
DOI: 10.1002/mnfr.202001214
Άλλο: 34382747
Περίληψη: It has been proposed that endogenously form N-nitroso compounds (NOCs) are partly responsible for the link between red meat consumption and colorectal cancer (CRC) risk. As nitrite has been indicated as critical factor in the formation of NOCs, the impact of replacing the additive sodium nitrite (E250) by botanical extracts in the PHYTOME project is evaluated.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Molecular nutrition & food research
Τόμος/Κεφάλαιο: 65
Τεύχος: 20
Σελίδες: 2001214
Θεματική Κατηγορία: [EL] Νεοπλάσματα. Όγκοι. Ογκολογία (περ. Καρκίνος, κακινογόνες ουσίες)[EN] Neoplasms. Tumors. Oncology (Incl.cancer, carcinogens)semantics logo
[EL] Βιοχημεία[EN] Biochemistrysemantics logo
[EL] Κυτταρολογία[EN] Cytologysemantics logo
[EL] Περιβαλλοντική υγεία[EN] Environmental healthsemantics logo
[EL] Χημική Βιολογία[EN] Chemical Biologysemantics logo
[EL] Χημική τεχνολογία[EN] Chemical technolgysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Colorectal cancer risk
Gene expression
Genotoxicity
Human dietary intervention study
Adult
Caco-2 Cells
Colorectal Neoplasms
Female
Humans
Male
Nitrites
Nitroso Compounds
Phytochemicals
Plant Extracts
Young Adult
Meat Products
Red Meat
N-nitroso compounds
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: Copyright © 2021 The Authors. Molecular Nutrition & Food Research published by Wiley-VCH GmbH
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.202001214
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : https://onlinelibrary.wiley.com/journal/16134133
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
VAN BREDA (2021).pdf1.43 MBAdobe PDF-ccbyΔείτε/ανοίξτε