Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/18165
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Fermentation supernatants of pleurotus eryngii mushroom ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in lipopolysaccharide-Induced caco-2 cells via upregulation of tight junctions
Δημιουργός/Συγγραφέας: Saxami, Georgia
Kerezoudi, Evangelia N
Mitsou, Evdokia K
Koutrotsios, Georgios
Zervakis, Georgios I
[EL] Πλέτσα, Βασιλική[EN] Pletsa, Vassilikisemantics logo
Kyriacou, Adamantini
Εκδότης: MDPI
Ημερομηνία: 2021-10-01
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 2076-2607
DOI: 10.3390/microorganisms9102071
Άλλο: 34683391
Περίληψη: In recent years, modulation of gut microbiota through prebiotics has garnered interest as a potential to ameliorate intestinal barrier dysfunction. The aim of the study was to examine the in vitro effect of fermentation supernatants (FSs) from rich in β-glucan Pleurotus eryngii mushrooms on the expression levels of tight junctions (TJs) genes in Caco-2 cells stimulated by bacterial lipopolysaccharides (LPS). Mushrooms were fermented using fecal inocula in an in vitro batch culture model. Caco-2 cells were subjected to LPS and FS treatment under three different conditions: pre-incubation with FS, co- and post-incubation. Reverse transcription PCR was applied to measure the expression levels of zonulin-1, occludin and claudin-1 genes. FSs from P. eryngii mushrooms led to a significant upregulation of the TJs gene expression in pre-incubation state, indicating potential preventive action. Down-regulation of all TJs gene expression levels was observed when the cells were challenged with LPS. The FS negative control (gut microbiota of each donor with no carbohydrate source) exhibited a significant upregulation of TJs expression levels compared to the cells that were challenged with LPS, for all three conditions. Overall, our data highlighted the positive and potential protective effects of P. eryngii mushrooms in upregulation of TJs' genes.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Microorganisms
Special Issue: Gastrointestinal Microbiota and Gut Barrier Impact Human Health and Disease
Τόμος/Κεφάλαιο: 9
Τεύχος: 10
Σελίδες: 2071
Θεματική Κατηγορία: [EL] Παθολογία[EN] Pathologysemantics logo
[EL] Κυτταρολογία[EN] Cytologysemantics logo
[EL] Χημικά προϊόντα: Παραγωγή, χρήση κλπ[EN] Chemicals: Manufacture, use etc.semantics logo
[EL] Γεωργία[EN] Agriculturesemantics logo
[EL] Χημική Βιολογία[EN] Chemical Biologysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Pleurotus eryngii
Claudin-1
Fermentation supernatants
Gut barrier
Occludin
Zonulin 1
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: Copyright © 2021 by the Authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): https://www.mdpi.com/2076-2607/9/10/2071
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : https://www.mdpi.com/journal/microorganisms
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
SAXAMI (2021).pdf1.37 MBAdobe PDF-ccbyThumbnail
Δείτε/ανοίξτε