Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/18173
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Nutraceutical phycocyanobilin binding to catalase protects the pigment from oxidation without affecting catalytic activity
Δημιουργός/Συγγραφέας: Gligorijević, Nikola
Minić, Simeon
Radibratović, Milica
[EL] Παπαδημητρίου, Βασιλική[EN] Papadimitriou, Vassilikisemantics logo
Nedić, Olgica
[EL] Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γ.[EN] Sotiroudis, Theodore G.semantics logo
Nikolić, Milan R
Εκδότης: Elsevier
Ημερομηνία: 2021-04-15
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 13861425
DOI: 10.1016/j.saa.2021.119483
Άλλο: 33515920
Περίληψη: Phycocyanobilin is a dark blue linear tetrapyrrole chromophore covalently attached to protein subunits of phycobiliproteins present in the light-harvesting complexes of the cyanobacteria Arthrospira platensis (Spirulina "superfood"). It shows exceptional health-promoting properties and emerging use in various fields of bioscience and industry. This study aims to examine the mutual impact of phycocyanobilin interactions with catalase, a life-essential antioxidant enzyme. Fluorescence quenching experiments demonstrated moderate binding (Ka of 3.9 × 104 M-1 at 25 °C; n = 0.89) (static type), while van't Hoff plot points to an enthalpically driven ligand binding (ΔG = -28.2 kJ mol-1; ΔH = -41.9 kJ mol-1). No significant changes in protein secondary structures (α-helix content ~22%) and thermal protein stability in terms of enzyme tetramer subunits (Tm ~ 64 °C) were detected upon ligand binding. Alterations in the tertiary catalase structure were found without adverse effects on enzyme activity (~2 × 106 IU/mL). The docking study results indicated that the ligand most likely binds to amino acid residues (Asn141, Arg 362, Tyr369 and Asn384) near the cavity between the enzyme homotetramer subunits not related to the active site. Finally, complex formation protects the pigment from free-radical induced oxidation (bleaching), suggesting possible prolongation of its half-life and bioactivity in vivo if bound to catalase.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Spectrochimica acta. Part A, Molecular and biomolecular spectroscopy
Τόμος/Κεφάλαιο: 251
Σελίδες: 119483
Θεματική Κατηγορία: [EL] Φαρμακευτική[EN] Pharmacy and materia medicasemantics logo
[EL] Χημική Βιολογία[EN] Chemical Biologysemantics logo
[EL] Ιατρική[EN] Medicinesemantics logo
[EL] Χημικά προϊόντα: Παραγωγή, χρήση κλπ[EN] Chemicals: Manufacture, use etc.semantics logo
[EL] Βιοτεχνολογία[EN] Biotechnologysemantics logo
[EL] Καλλιέργεια[EN] Plant culturesemantics logo
[EL] Μικροβιολογία[EN] Microbiologysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Activity
Binding
Catalase
Phycocyanobilin
Structure
Phycocyanin
Protein Binding
Spirulina
Dietary Supplements
Phycobilins
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: Copyright © 2021 Elsevier B.V. All rights reserved.
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1386142521000597?via%3Dihub
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : https://www.sciencedirect.com/journal/spectrochimica-acta-part-a-molecular-and-biomolecular-spectroscopy
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
GLIGORIJEVIC (2021).pdf2.37 MBAdobe PDF-ccbyncndThumbnail
Δείτε/ανοίξτε