Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/18588
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Περίληψη σε συνέδριο
Τίτλος: Analyzing the impact of the oil phase selection and curcumin presence on the nanoemulsion stabilizing layer using electron paramagnetic resonance spectroscopy
Δημιουργός/Συγγραφέας: Djoković, Jelena
Demisli, Sotiria
[EL] Παπαδημητρίου, Βασιλική[EN] Papadimitriou, Vassilikisemantics logo
[EL] Ξενάκης, Αριστοτέλης[EN] Xenakis, Aristotelissemantics logo
Savić, Snežana D
Εκδότης: Centre for Evaluation in Education and Science
Ημερομηνία: 2022
Γλώσσα: Αγγλικά
Σερβικά
ISSN: 2217-8767
Περιγραφή: The stabilizing layer of nanoemulsions impacts their stability and destiny upon in vivo administration. The aim of this work was to gain information about the dynamics of the surfactants’ monolayer when different oils (soybean / fish) were used, and obtain data regarding the localization of curcumin, an active compound with many potential health benefits, using electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy. Formulations were analysed using EPR technique with three different spin probes: 5-, 12- and 16-doxyl stearic acid (DSA), to investigate membrane dynamics at different depths. The results indicated that the oil type played a crucial role, not only on the structure, but also in the localization of the bioactive compound. The addition of curcumin changed the rotational correlation time (τR) values, most notably for 5-DSA, both in soybean oil and fish oil nanoemulsions, indicating its localization in the stabilizing layer, but with opposite effects. In the soybean oil nanoemulsion the addition of curcumin increased spin probe mobility, with τR decreasing from 2.18±0.60 ns to 1.66±0.61 ns, indicating a less rigid stabilizing structure, while in the fish oil formulations it resulted in a more rigid structure reflected in τR increase from 1.19±0.10 ns to 2.96±0.81 ns and 1.63±0.13 ns to 2.27±0.19 ns, for 5-DSA and 12-DSA, respectively. This study concluded that the curcumin is located in the stabilizing layer of nanoemulsions, but its impact on stabilizing layer structure depended on the oil phase selection, with particular stabilizing effects on fish oil nanoemulsions.
Όνομα εκδήλωσης: VIII Congress of Pharmacists of Serbia
Ημ/νία έναρξης εκδήλωσης : 2022-10-12
Ημ/νία λήξης εκδήλωσης : 2022-10-15
Τόπος εκδήλωσης: Belgrade, Serbia
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Archives of Pharmacy
Τόμος/Κεφάλαιο: 72
Τεύχος: Suppl. 4
Σελίδες: S394-S395
Θεματική Κατηγορία: [EL] Φαρμακευτική τεχνολογία[EN] Pharmaceutical technologysemantics logo
[EL] Νανοτεχνολογία[EN] Nanotechnologysemantics logo
[EL] Φασματοσκοπία[EN] Spectroscopysemantics logo
[EL] Χημική Βιολογία[EN] Chemical Biologysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Nanoemulsions
Curcumin
Fish oil nanoemulsions
Electron paramagnetic resonance spectroscopy
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): https://aseestant.ceon.rs/index.php/arhfarm/article/view/38394
Έχει σχέση με: https://aseestant.ceon.rs/index.php/arhfarm/issue/view/1509
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Đoković et al_2022_meeting absract PTC PP7.pdfabstract268.59 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηccbyncsaThumbnail
Δείτε/ανοίξτε