Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/18607
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: A Randomized Controlled Trial on Pleurotus eryngii Mushrooms with Antioxidant Compounds and Vitamin D2 in Managing Metabolic Disorders
Δημιουργός/Συγγραφέας: Kleftaki, Stamatia-Angeliki
Amerikanou, Charalampia
Gioxari, Aristea
Lantzouraki, Dimitra Z
[EL] Σωτηρούδης, Γιώργος[EN] Sotiroudis, Georgiossemantics logo
Tsiantas, Konstantinos
Tsiaka, Thalia
Tagkouli, Dimitra
Tzavara, Chara
Lachouvaris, Lefteris
Zervakis, Georgios I
Kalogeropoulos, Nick
[EL] Ζουμπουλάκης, Παναγιώτης[EN] Zoumpoulakis, Panagiotissemantics logo
Kaliora, Andriana C
Εκδότης: MDPI
Ημερομηνία: 2022-10-26
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 2076-3921
DOI: 10.3390/antiox11112113
Άλλο: 36358485
Περίληψη: This study examined the effects of a Pleurotus eryngii mushroom snack on metabolically unhealthy patients. After harvest, mushrooms were baked and subjected to UV-B irradiation to enhance vitamin D2 content. A randomized controlled trial was conducted for three months with two arms. Both groups received conventional nutritional counseling for metabolic disorders, while the intervention group had to consume the snack daily as well. We collected blood samples at the beginning and the end of the study to determine biochemical measurements and serum 25(OH)D2 and to evaluate inflammation and oxidative stress. One hundred patients consented and were randomized. Comparatively to the control group, snack consumption regulated glucose levels and reduced body weight, fat, waist and hip circumferences. In addition, 25(OH)D2 increased significantly in the intervention group. The levels of LDL and SGOT were lower only in the intervention group. Levels of IL-6 and ox-LDL decreased in the mushroom group, while the overall physical health increased. These findings suggest potential antidiabetic, antiobesity, anti-inflammatory and antioxidant health benefits of the snack to metabolically unhealthy individuals.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Antioxidants (Basel, Switzerland)
Τόμος/Κεφάλαιο: 11
Τεύχος: 11
Σελίδες: 2113
Θεματική Κατηγορία: [EL] Βιοτεχνολογία[EN] Biotechnologysemantics logo
[EL] Βιοχημεία[EN] Biochemistrysemantics logo
[EL] Χημική Βιολογία[EN] Chemical Biologysemantics logo
[EL] Φασματοσκοπία[EN] Spectroscopysemantics logo
[EL] Μικροβιολογία[EN] Microbiologysemantics logo
[EL] Παθολογία (Γενικά)[EN] Medicine (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Pleurotus eryngii
Antioxidants
Glucose levels
Inflammation
Metabolically unhealthy
Oxidative stress
Physical health
Vitamin D
EU Grant: Strengthening human resources through the implementation of doctoral research-Sub-Action 2: IKY grant program for doctoral candidates of Greek universities
RESEARCH-CREATE-INNOVATE
EU Grant identifier: T1EDK-02560
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2022 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (https:// creativecommons.org/licenses/by/ 4.0/).
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): https://www.mdpi.com/2076-3921/11/11/2113
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Kleftaki et al_2022_antioxidants-11-02113-v2.pdfopen access article659.14 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηccbyThumbnail
Δείτε/ανοίξτε