Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/18672
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Property evaluation of bacterial cellulose nanostructures produced from confectionery wastes
Δημιουργός/Συγγραφέας: Efthymiou, Maria-Nefeli
Tsouko, Erminta
Pateraki, Chrysanthi
[EL] Παπαγιαννόπουλος, Αριστείδης[EN] Papagiannopoulos, Aristeidissemantics logo
Tzamalis, Pavlos
[EL] Πίσπας, Στέργιος[EN] Pispas, Stergiossemantics logo
Bethanis, Kostas
Mandala, Ioanna
Koutinas, Apostolis A.
Εκδότης: Elsevier
Ημερομηνία: 2022
Γλώσσα: Αγγλικά
DOI: 10.1016/j.bej.2022.108575
Περίληψη: Bacterial cellulose (BC) was produced using crude confectionery waste hydrolysates. The highest BC concentration (5.7 g/L) was achieved by Komagataeibacter sucrofermentans cultivated in static cultures at carbon to free amino nitrogen ratio of 24.5 g/g and pH 5. BC was treated with H2SO4, HCl and combined H2SO4-HCl at varying hydrolysis times to produce BC nanostructures (BCNs). FTIR spectra of all BCNs demonstrated typical cellulose vibration bands, while the peaks at 709 cm−1 and 746 cm−1 indicated the presence of Iα and Ιβ allomorphs. Dynamic light scattering analysis showed polydispersity, while lower hydrodynamic radiuses (Rh) of 56 nm and 385 nm were observed in the case of H2SO4-assisted hydrolysis after 48 h. The crystallinity index (CrI) of BC (77.9%) was lower than that of BCNs, which demonstrated CrIs up to 98.1%. The ζ-potential values of BCNs reached up to − 34.3 mV after 48 h hydrolysis using H2SO4. SEM micrographs showed rodlike-shaped nanocrystals with a strong tendency towards aggregation and overlapping. Overall, ex-situ modification of waste derived BC led to effective nanostructures production with distinct properties and potential applications as bio-based packaging reinforcing agent.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Biochemical Engineering Journal
Τόμος/Κεφάλαιο: 186
Θεματική Κατηγορία: [EL] Φυσική και θεωρητική χημεία[EN] Physical and theoretical chemistrysemantics logo
[EL] Χημική Βιολογία[EN] Chemical Biologysemantics logo
[EL] Βιοτεχνολογία[EN] Biotechnologysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Circular bio-economy
Waste valorisation
ex-situ modification
Bacterial cellulose nanostructures
Physicochemical properties
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: 2022 Elsevier B.V. All rights reserved.
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1369703X22002443?via%3Dihub
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Eftymiou et al 2022.pdf
  Restricted Access
Restricted access2.57 MBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincΔείτε/ανοίξτε