Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/18673
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Development of biodegradable films using sunflower protein isolates and bacterial nanocellulose as innovative food packaging materials for fresh fruit preservation
Δημιουργός/Συγγραφέας: Efthymiou, Maria-Nefeli
Tsouko, Erminta
[EL] Παπαγιαννόπουλος, Αριστείδης[EN] Papagiannopoulos, Aristeidissemantics logo
Athanasoulia, Ioanna-Georgia
Georgiadou, Maria
[EL] Πίσπας, Στέργιος[EN] Pispas, Stergiossemantics logo
Briassoulis, Demetres
Tsironi, Theofania
Koutinas, Apostolis A.
Εκδότης: Springer Nature
Ημερομηνία: 2022-04-28
Γλώσσα: Αγγλικά
DOI: 10.1038/s41598-022-10913-6
Άλλο: 6935
Περίληψη: This study presents the valorization of side streams from the sunflower-based biodiesel industry for the production of bio-based and biodegradable food packaging following circular economy principles. Bacterial cellulose (BC) was produced via fermentation in 6 L static tray bioreactors using nutrient-rich supplements derived from the enzymatic hydrolysis of sunflower meal (SFM) combined with crude glycerol as carbon source. Novel biofilms were produced using either matrices of protein isolates extracted from sunflower meal (SFMPI) alone or SFMPI matrices reinforced with nanocellulose biofillers of commercial or bacterial origin. Acid hydrolysis was employed for ex-situ modification of BC to nanostructures (56 nm). The biofilms reinforced with bacterial nanocellulose structures (SFMPI-BNC) showed 64.5% higher tensile strength, 75.5% higher Young’s modulus, 131.5% higher elongation at break, 32.5% lower water solubility and 14.1% lower water vapor permeability than the biofilms produced only with SFMPI. The biofilms were evaluated on fresh strawberries packaging showing that the SFMPI-BNC-based films lead to effective preservation at 10 °C considering microbial growth and physicochemical profile (weight loss, chemical characterization, color, firmness and respiration activity). The SFMPI-BNC-based films could be applied in fresh fruit packaging applications.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Scientific Reports
Τόμος/Κεφάλαιο: 12
Θεματική Κατηγορία: [EL] Χημική Βιολογία[EN] Chemical Biologysemantics logo
[EL] Νανοτεχνολογία[EN] Nanotechnologysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Bacterial nanocellulose
Food packaging materials
Fruit preservation
Sunflower protein
Ηλεκτρονική διεύθυνση με ανοικτή πρόσβαση (link): https://www.nature.com/articles/s41598-022-10913-6
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Efthymiou et al 2022 SR_supplement.pdfOpen access153.64 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηccbyThumbnail
Δείτε/ανοίξτε
Efthymiou et al 2022 SR.pdfOpen access1.19 MBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηccbyThumbnail
Δείτε/ανοίξτε