Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/18690
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Exploring and strengthening the potential of R-phycocyanin from Nori flakes as a food colourant |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Veličković, Luka Simović, Ana Gligorijević, Nikola Thureau, Aurélien Obradović, Milica Vasović, Tamara [EL] Σωτηρούδης, Γιώργος[EN] Sotiroudis, Georgios [EL] Ζουμπανιώτη, Μαρία[EN] Zoumpanioti, Maria Brûlet, Annie Ćirković Veličković, Tanja Combet, Sophie Nikolić, Milan Minić, Simeon |
Ημερομηνία: | 2023-11-15 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 03088146 |
DOI: | 10.1016/j.foodchem.2023.136669 |
Άλλο: | 37352716 |
Περίληψη: | This study aimed to purify, characterise and stabilise the natural food colourant, R-phycocyanin (R-PC), from the red algae Porphyra spp. (Nori). We purified R-PC from dried Nori flakes with a high purity ratio (A618/A280 ≥ 3.4) in native form (α-helix content 53%). SAXS measurements revealed that R-PC is trimeric ((αβ)3) in solution. The thermal denaturation of α-helix revealed one transition (Tm at 52 °C), while the pH stability study showed R-PC is stable in the pH range 4-8. The thermal treatment of R-PC at 60 °C has detrimental and irreversible effects on R-PC colour and antioxidant capacity (22 % of residual capacity). However, immobilisation of R-PC within calcium alginate beads completely preserves R-PC colour and mainly retains its antioxidant ability (78 % of residual capacity). Results give new insights into the stability of R-PC and preservation of its purple colour and bioactivity by encapsulation in calcium alginate beads. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Food chemistry |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 426 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Βιοτεχνολογία[EN] Biotechnology [EL] Χημεία[EN] Chemistry |
Λέξεις-Κλειδιά: | Calcium alginate Immobilization Purification R-phycocyanin SAXS Stability Phycocyanin Antioxidants Scattering, Small Angle X-Ray Diffraction Vegetables Porphyra Food Coloring Agents |
EU Grant identifier: | ANSO-CR-PP-2021-01 451-03-47/2023-01/200168 |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © 2023 Elsevier Ltd. All rights reserved. |
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): | https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814623012876?via%3Dihub#kg005 |
Σημειώσεις: | Funding text: We are grateful to the SOLEIL synchrotron for the XR beam time (project 20220590), as well as the staff of the SWING beamline for assistance. This work was supported by: 1) The Alliance of International Science Organizations, Project No. ANSO-CR-PP-2021-01 2) Ministry of Science, Technological Development and Innovation of Republic of Serbia, contract number: 451-03-47/2023-01/200168 and 3) a short-term FEBS fellowship to Simeon Minić. |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο
|
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.