Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/18690
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Exploring and strengthening the potential of R-phycocyanin from Nori flakes as a food colourant
Δημιουργός/Συγγραφέας: Veličković, Luka
Simović, Ana
Gligorijević, Nikola
Thureau, Aurélien
Obradović, Milica
Vasović, Tamara
[EL] Σωτηρούδης, Γιώργος[EN] Sotiroudis, Georgiossemantics logo
[EL] Ζουμπανιώτη, Μαρία[EN] Zoumpanioti, Mariasemantics logo
Brûlet, Annie
Ćirković Veličković, Tanja
Combet, Sophie
Nikolić, Milan
Minić, Simeon
Ημερομηνία: 2023-11-15
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 03088146
DOI: 10.1016/j.foodchem.2023.136669
Άλλο: 37352716
Περίληψη: This study aimed to purify, characterise and stabilise the natural food colourant, R-phycocyanin (R-PC), from the red algae Porphyra spp. (Nori). We purified R-PC from dried Nori flakes with a high purity ratio (A618/A280 ≥ 3.4) in native form (α-helix content 53%). SAXS measurements revealed that R-PC is trimeric ((αβ)3) in solution. The thermal denaturation of α-helix revealed one transition (Tm at 52 °C), while the pH stability study showed R-PC is stable in the pH range 4-8. The thermal treatment of R-PC at 60 °C has detrimental and irreversible effects on R-PC colour and antioxidant capacity (22 % of residual capacity). However, immobilisation of R-PC within calcium alginate beads completely preserves R-PC colour and mainly retains its antioxidant ability (78 % of residual capacity). Results give new insights into the stability of R-PC and preservation of its purple colour and bioactivity by encapsulation in calcium alginate beads.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Food chemistry
Τόμος/Κεφάλαιο: 426
Θεματική Κατηγορία: [EL] Βιοτεχνολογία[EN] Biotechnologysemantics logo
[EL] Χημεία[EN] Chemistrysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Calcium alginate
Immobilization
Purification
R-phycocyanin
SAXS
Stability
Phycocyanin
Antioxidants
Scattering, Small Angle
X-Ray Diffraction
Vegetables
Porphyra
Food Coloring Agents
EU Grant identifier: ANSO-CR-PP-2021-01
451-03-47/2023-01/200168
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2023 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814623012876?via%3Dihub#kg005
Σημειώσεις: Funding text: We are grateful to the SOLEIL synchrotron for the XR beam time (project 20220590), as well as the staff of the SWING beamline for assistance. This work was supported by: 1) The Alliance of International Science Organizations, Project No. ANSO-CR-PP-2021-01 2) Ministry of Science, Technological Development and Innovation of Republic of Serbia, contract number: 451-03-47/2023-01/200168 and 3) a short-term FEBS fellowship to Simeon Minić.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.