Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/18761
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Bioconversion of underutilized brewing by-products into bacterial cellulose by a newly isolated Komagataeibacter rhaeticus strain: A preliminary evaluation of the bioprocess environmental impact
Δημιουργός/Συγγραφέας: Tsouko, Erminta
Pilafidis, Sotirios
Dimopoulou, Maria
Kourmentza, Konstantina
Sarris, Dimitris
Ημερομηνία: 2023-11
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 09608524
DOI: 10.1016/j.biortech.2023.129667
Άλλο: 37572886
Περίληψη: A novel Komagataeibacter rhaeticus UNIWA AAK2 strain was used to produce bacterial cellulose (BC), valorizing brewers' spent grain (BSG) and brewer's spent yeast (BSY). Under optimal conditions (controlled pH = 6 and 30 g/L sugars), a maximum BC of 4.0 g/L was achieved when BSG aqueous extract (BSGE) was used. The substitution of yeast extract and peptone with BSY autolyzates did not show significant differences on BC concentration and productivity. The FTIR, SEM, and TGA analyses showed that the use of brewing by-products had no effect on the structure and thermal stability of the produced BC, compared to highly-pure and commercial substrates. The LCA of the developed bioprocess revealed that BSGE- and BSY-based media can reduce the carbon footprint of 1 kg dry BC by 76% compared to commercial-based-media. Beer by-products could serve as cost-effective resources to produce value-added and sustainable biopolymers such as BC, while minimizing waste and restructuring the brewing-industry.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Bioresource technology
Τόμος/Κεφάλαιο: 387
Θεματική Κατηγορία: [EL] Βιοτεχνολογία[EN] Biotechnologysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Biomass residues
Brewing industry
Carbon footprint
Sustainable biopolymers
EU Grant identifier: 7664
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2023 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): https://doi.org/10.1016/j.biortech.2023.129667
Σημειώσεις: “This research was funded by the Hellenic Foundation for Research and Innovation (H.F.R.I.), grant number 7664”.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Tsouko et al_2023_Bioconvesion.pdfpost print472.98 kBAdobe PDFΤου συγγραφέα (post-refereeing)ccbyncndThumbnail
Δείτε/ανοίξτε