Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/8336
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Production of polyhydroxyalkanoates from whey by Thermus thermophilus HB8
Δημιουργός/Συγγραφέας: Pantazaki, A. A.
Papaneophytou, Christos P.
Pritsa, Agathi G.
Liakopoulou-Kyriakides, Maria
[EL] Κυριακίδης, Δ.Α.[EN] Kyriakidis, D.A.semantics logo
Εκδότης: Elsevier Ltd.
Ημερομηνία: 2009-08
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 1359-5113
DOI: 10.1016/j.procbio.2009.04.002
Περίληψη: The thermophilic bacteriumThermus thermophilus HB8 is able to utilize lactose from whey-based media for the biosynthesis of polyhydroxyalkanoates (PHAs) under nitrogen limitation. T. thermophilus can utilize both, glucose and galactose, the products of lactose hydrolysis. When T. thermophilus HB8 was grown in culture media containing 24% (v/v) whey, PHA was accumulated up to 35% (w/w) of its biomass after 24 h of cultivation. The effect of initial phosphate concentration on the PHA production was also investigated. Using an initial phosphate concentration of 50 mM the PHA accumulation was enhanced. Analysis of the produced PHA from T. thermophilous HB8 grown in whey-based media revealed a novel heteropolymer consisting of the short chain length 3-hydroxyvalerate (3HV; 38 mol%) and the medium chain length, 3-hydroxyheptanoate (3HHp; 9.89 mol%), 3-hydroxynanoate (3HN; 16.59 mol%) and 3- hydroxyundecanoate (3HU; 35.42 mol%). Despite the low molecular weight of the produced PHA by T. thermophilus, whey could be an excellent substrate for the production of heteropolymers with unique properties.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Process Biochemistry
Τόμος/Κεφάλαιο: 44
Τεύχος: 8
Σελίδες: 847-853
Θεματική Κατηγορία: [EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General)semantics logo
[EL] Βιολογία (Γενικά)[EN] Biology (General)semantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Phosphate limitation
Polyhydroxyalkanoates
Heteropolymer
Thermus thermophilus
Lactose
Whey
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2009 Elsevier Ltd.
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού (link) : http://www.elsevier.com/locate/procbio
Εμφανίζεται στις συλλογές:Άλλα

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
8336.pdf
  Restricted Access
424.48 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηincThumbnail
Δείτε/ανοίξτε