Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/14197
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Κεφάλαιο σε πρακτικά συνεδρίου
Τίτλος: Από το Ιόνιο στη χώρα των Γρισώνων: τα ταξίδια του λευκαδίτικου αλατιού τον 18ο αιώνα
Εναλλακτικός τίτλος: From the Ionian sea to Swiss (cantons Grison): the journeys ofLefkadian salt in the 18th c
Δημιουργός/Συγγραφέας: [EL] Μιχαηλάρης, Παναγιώτης[EN] Michaelaris, Panayiotissemantics logo
Εκδότης: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ημερομηνία: 2001
Γλώσσα: Ελληνικά
Περίληψη: Η παραγωγή αλατιού στη Λευκάδα είναι μια παλιά δραστηριότητα μαρτυρημένη από πολλές πηγές και βέβαια απόλυτα συνδεδεμένη με τους οικονομικούς προσανατολισμούς της Βενετίας που ασκεί επί αιώνες τη μονοπωλιακή διάθεση του προϊόντος αυτού. Ωστόσο, τις πρώτες δεκαετίες του 18ου αιώνα συμβαίνει η μεγάλη έκρηξη στην παραγωγή του λευκαδίτικου αλατιού με την ενοικίαση των αλυκών του νησιού από τον αθηναϊκής καταγωγής και εγκατεστημένο στη Βενετία έμπορο Δημ. Σπ. Περούλη. Ο Περούλης, που για πολλούς λόγους αποτελεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες προσωπικότητες του βενετσιάνικου 18ου αιώνα, εκτός από τις υπάρχουσες στη Λευκάδα παλιές αλυκές, κατασκευάζει νέες και αρχίζει την παραγωγή χοντρών αλατιών, με τη βοήθεια των τοπικών πρακτόρων του, προκειμένου να αντισταθμίσει τα προβλήματα του μονοπωλίου που έχουν οι Βενετοί, εξαιτίας της απώλειας πολλών αλυκών στη Β. Αφρική και Ν. Ιταλία. Στη συγκυρία αυτή ο Περούλης κατασκευάζει και πλοία με τα οποία μεταφέρει το λευκαδίτικο αλάτι, το οποίο έτσι διαχέεται σε όλη τη Β. Ιταλία και φτάνει μέχρι τις περιοχές των ελβετικών καντονιών (Γρισωνία).
The salt production of Lefkada is an age-old activity witnessed by many sources and, of course, totally dependent on the financial policy of Venice, which, for centuries,conducts the monopolistic trade of this product. Nevertheless, during the first decades of the 18th century, an explosion took place in the production of Lefkadian salt, due to the fact that the Athenian merchant Dim. Sp. Peroulis, resident of Venice, took the island's salt marshes on a lease. Peroulis, who, for many reasons, is one of the most interesting personalities of the Venetian 18th centuty, apart from the already existing old salt marshes of Lefkada, constructed new ones and, supported by his local agents, introduced the production of rough salts, in order to counter-balance the monopoly difficulties the Venetians were faced with, after the loss of many salt marshes throughout North Africa and South Italy. Under these circumstances, Peroulis builds ships as well, for the transport of Lefkadian salt, which in this way spreads throughout North Italy and reaches the regions of Swiss cantons (Grison).
Όνομα εκδήλωσης: Η΄ Τριήμερο Εργασίας του Πολιτιστικού και Tεχνολογικού Iδρύματος της ETBA: το Eλληνικό Aλάτι
Ημ/νία έναρξης εκδήλωσης : 1998-11-06
Ημ/νία λήξης εκδήλωσης : 1998-11-08
Τόπος εκδήλωσης: Μυτιλήνη
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Πρακτικά Η΄ τριήμερου εργασίας: το ελληνικό αλάτι (Μυτιλήνη, 6-8 Νοεμβρίου 1998)
Σελίδες: 166-171
Θεματική Κατηγορία: [EL] Βοηθητικές επιστήμες της Ιστορίας[EN] Auxiliary sciences of Historysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Αλάτι
Περούλης
Αλυκές
Γριζώνων χώρα
Τοπική Κάλυψη: Λευκάδα
Βενετία
Ελβετία
Χρονική Κάλυψη: 18ος αιώνας
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): Ναι
Σημειώσεις: Κατάσταση τεκμηρίου: Δημοσιευμένο
Document status: Published
Εμφανίζεται στις συλλογές:Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
INR_Michailaris_01_12.pdf4.66 MBAdobe PDF-ccbyncndThumbnail
Δείτε/ανοίξτε