Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/16558
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Βιβλίο
Τίτλος: Οι εκθέσεις των Βενετών προνοητών της Κεφαλονιάς (16ος αιώνας)
Εναλλακτικός τίτλος: Le relazioni dei provveditori Veneziani di Cefalonia (XVI secolo)
Δημιουργός/Συγγραφέας: [EL] Τσικνάκης, Κώστας[EN] Tsiknakis, Kostassemantics logo
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ημερομηνία: 2008-06
Γλώσσα: Ελληνικά
Ιταλικά
ISBN: 978-960-371-058-5
ISSN: 1107-0609
Περιγραφή: Περιλαμβάνονται ευρετήρια
Περίληψη: Το πλήθος και η σπουδαιότητα των πληροφοριών που παρέχουν οι επίσημες αναφορές που υποβάλλονταν προς τις κεντρικές μητροπολιτικές Αρχές απο τους διοικητές και τους τακτικούς ή εκτάκτους ανώτατους αξιωματούχους που υπηρετούσαν στις κτήσεις της Βενετίας προσήλκυε πάντοτε το ενδιαφέρον των ερευνητών της βενετικής ιστορίας. Τα έγγραφα αυτά, που διακρίνονται σε επιστολές {lettere), αναφορές για συγκεκριμένα ζητήματα {dispacci) και γενικές αναφορές ή εκθέσεις {relazioni) που υποβάλλονταν μετά τη λήξη της θητείας του αξιωματούχου, περιέχουν πολύτιμα στοιχεία για τη φυσική πραγματικότητα του τόπου, την κοινωνική κατάσταση και τις ασχολίες των κατοίκων, την παραγωγή και την οικονομία, για το έργο της διοίκησης και τα ποικίλα ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπισθούν και να επιλυθούν. Απο την άποψη αυτή, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές πρωτογενείς ιστορικές πηγές και η γνώση του περιεχομένου-τους - μετά την αφαίρεση ή ελαχιστοποίηση του ενδεχόμενου υποκειμενικού φίλτρου απο την κριτική θεώρηση του εγγράφου - είναι απαραίτητη για την ιστορική έρευνα. Το υλικό συμπληρώνεται απο τις εντολές διοίκησης {commissioni) που επιδίδονταν στους εκλεγμένους αξιωματούχους και περιείχαν τις κατευθύνσεις που όφειλαν να ακολουθήσουν κατα την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σελίδες: 237
Σειρά δημοσίευσης: Πηγές
Fonti
Αρ. σειράς: 12
Θεματική Κατηγορία: [EL] Νεότερη Ελλάδα[EN] Modern Greecesemantics logo
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2008 Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών. Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών
© 2008 The National Hellenic Research Foundation Institute for Byzantine Research
Σημειώσεις: Η έκδοση αυτή χρηματοδοτήθηκε από το έργο με τίτλο «Βυζαντίου κάτοιαρον: Πηγές και μελέτες για τον βυζαντινό κόσμο» του μέτρου 3.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» - ΕΠΑΝ, πράξη «Αριστεία σε Ερευνητικά Ινστιτούτα» Γ.Γ.Ε.Τ. (2ος Κύκλος). Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης συμμετέχει κατά 75% στις δαπάνες υλοποίησης του ανωτέρω έργου.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Τομέας Βυζαντινών Ερευνών - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
B05.012.0.pdf302 σελ. σελίδες81.64 MBAdobe PDF-ccbyncndThumbnail
Δείτε/ανοίξτε