Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/18307
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Κεφάλαιο βιβλίου
Τίτλος: Η ελιά και το λάδι στη μεσαιωνική Κρήτη (13ος-14ος αι.)
Εναλλακτικός τίτλος: Olive tree and olive oil in medieval Crete (13th-14th centuries)
Δημιουργός/Συγγραφέας: [EL] Γάσπαρης, Χαράλαμπος[EN] Gasparis, Charalambossemantics logo
Επιμελητής έκδοσης: [EL] Μπαλτά, Ευαγγελία[EN] Balta, Evangeliasemantics logo
[EL] Αναγνωστάκης, Ηλίας[EN] Anagnostakis, Iliassemantics logo
Εκδότης: [EL] Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών[EN] National Hellenic Research Foundation. Institute of Historical Researchsemantics logo
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ημερομηνία: 2020
Γλώσσα: Ελληνικά
ISBN: 978-960-9538-95-4
978-960-244-211-1
Περίληψη: Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο «Ελιά και λάδι στην ανατολική Μεσόγειο. Από την αρχαιότητα στην προβιομηχανική εποχή», τον οποίο επιμελήθηκαν οι Ηλίας Αναγνωστάκης και Ευαγγελία Μπαλτά, διευθυντές ερευνών στο ΙΙΕ. Το έργο επικεντρώνεται στη μελέτη και παρουσίαση της ελαιοκαλλιέργειας και σε θέματα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας ελαιολάδου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο γεωγραφικός αυτός χώρος, εκτός από τα περίπου όμοια κλιματικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του, καθορίστηκε από κυριαρχίες που επέβαλαν ορισμένες παραγωγικές και εμπορικές πρακτικές στην ελιά και στα προϊόντα της. Συνεπώς ένα πλήθος περιοχών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου φέρει πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που προσφέρονται ιδανικά για έρευνα και μελέτη της ελαιοκομικής ιστορίας του χώρου. Ο τόμος διαρθρώνεται σε χρονολογική και μερικώς γεωγραφική ακολουθία και αποτελείται από δύο διακριτά μέρη (Α΄ μέρος: Αρχαιότητα – Βυζάντιο και Β΄ μέρος: Βενετοκρατία – Οθωμανικοί χρόνοι – Νέοι Χρόνοι) με υπευθύνους αντίστοιχα τους επιμελητές του τόμου Η. Αναγνωστάκη και Ε. Μπαλτά. Στις μελέτες διαπιστώνονται ομοιότητες και κοινότητα στοιχείων σε ό,τι αφορά αλλαγές και τομές στην ελαιοκομία γεγονός που καθιστά τις συμβολές του τόμου ένα συνεχές αλληλοσυμπληρούμενο ανάγνωσμα για την κατανόηση της ιστορίας της ελιάς και του λαδιού στη μεγάλη διάρκεια. Συγγραφείς: Ayşe Nükhet Adıyeke, Nuri Adıyeke, Ηλίας Αναγνωστάκης, Zeki Arıkan, Δέσποινα Ερ. Βλάσση, Patrick Boulanger, Jean-Pierre Brun, Χαράλαμπος Γάσπαρης, Mehmet Genç, Μαρία Γερολυμάτου, Αναστασία Γ. Γιαγκάκη, Στέλλα Δεμέστιχα, Δημήτρης Δημητρίου, Ελευθερία Ζέη, Εύη Μαργαρίτη, †Γεώργιος Μητροφάνης, Ευαγγελία Μπαλτά, Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου, Νίκος Ε. Καραπιδάκης, Γιώργος Κουτζακιώτης, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Αγγελική Πανοπούλου, Μάνος Περάκης, Αντώνης Πλυτάς, Ναταλία Πούλου-Παπαδημητρίου, Έφη Ράγια, Gülden Sarıyıldız, †Ευρυδίκη Σιφναίου, Fikret Yilmaz, Rafael Frankel, Σοφοκλής Χατζησάββας.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Ελιά και λάδι στην ανατολική Μεσόγειο από την αρχαιότητα στην προβιομηχανική εποχή
Σελίδες: 305-316
Θεματική Κατηγορία: [EL] Ιστορία του Πολιτισμού[EN] History of Civilizationsemantics logo
[EL] Ιστορία (Γενικά)[EN] History (General)semantics logo
[EL] Μεσαιωνική Ιστορία[EN] Medieval historysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: Ιστορία της Κρήτης
Βενετική Κρήτη
Οικονομική ιστορία
History of Crete
Venetian Crete
Venetian colony
Olive oil
Τοπική Κάλυψη: Crete
Κρήτη
Χρονική Κάλυψη: 13ος - 14ος αι.
13th - 14th c
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: ΕΙΕ
ΠΙΟΠ
Εμφανίζεται στις συλλογές:Τομέας Βυζαντινών Ερευνών - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
2020.ELIA_GASPARIS.pdf1.29 MBAdobe PDF-incncThumbnail
Δείτε/ανοίξτε