Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/17473
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Melanin and humic acid-like polymer complex from olive mill waste waters. Part I. Isolation and characterization |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Khemakhem M. [EL] Παπαδημητρίου, Βασιλική[EN] Papadimitriou, Vassiliki [EL] Σωτηρούδης, Γιώργος[EN] Sotiroudis, Georgios [EL] Ζουμπουλάκης, Παναγιώτης[EN] Zoumpoulakis, Panagiotis [EL] Αρμπέζ-Ζιντρ, Σεσίλ[EN] Arbez-Gindre, Cecile Bouzouita N. [EL] Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γ.[EN] Sotiroudis, Theodore G. |
Εκδότης: | Elsevier Ltd |
Ημερομηνία: | 2016 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 0308-8146 |
DOI: | 10.1016/j.foodchem.2016.01.110 |
Άλλο: | PubMed ID: 26948649 |
Περίληψη: | A water soluble humic acid and melanin-like polymer complex (OMWW-ASP) was isolated from olive mill waste waters (OMWW) by ammonium sulfate fractionation to be used as natural additive in food preparations. The dark polymer complex was further characterized by a variety of biochemical, physicochemical and spectroscopic techniques. OMWW-ASP is composed mainly of proteins associated with polyphenols and carbohydrates and the distribution of its relative molecular size was determined between about 5 and 190 kDa. SDS-PAGE shows the presence of a well separated protein band of 21.3 kDa and a low molecular weight peptide. The OMWW-ASP complex exhibits a monotonically increasing UV-Vis absorption spectrum and it contains stable radicals. Antioxidant activity measurements reveal the ability of the OMWW protein fraction to scavenge both the cationic 2,2′-azino-bis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS+) radical, as well as the stable nitroxide free radical 4-hydroxy-2,2,6,6-tetramethylpiperidine 1-oxyl (TEMPOL). |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Food Chemistry |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 203 |
Σελίδες: | 540-547 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Χημεία (Γενικά)[EN] Chemistry (General) |
Λέξεις-Κλειδιά: | Ammonium sulfate fractionation Humic acid size measurements Melanin Oil mill waste water Scavenging activity Spectroscopic characterization |
Αξιολόγηση από ομότιμους (peer reviewed): | Ναι |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © 2016 Elsevier Ltd. |
Σημειώσεις: | Ministère de l’Enseignement Supérieur et de la Recherche Scientifique, MESRS. This work was supported by grants from the Ministry of Higher Education and Scientific Research, Tunisia. Dr. S. Avramiotis from the Institute of Biology, Medicinal Chemistry & Biotechnology, NHRF, is acknowledged for his support in EPR simulations. |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας - Επιστημονικό έργο
|
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.